Dolf is in ieder geval weer een jaar Nederlands kampioen in het oplossen van schaakproblemen. Op het Open Nederlands Oploskampioenschap (ONOK) in Nunspeet eindigde hij ruim voor de andere Nederlandse deelnemers, sterker nog, deze keer wist hij ook voor alle buitenlanders te eindigen en dus het toernooi te winnen.

 

Het toernooi werd voor de 22e keer gehouden, Dolf heeft aan alle edities meegedaan en de nationale titel nu voor de 14e keer gewonnen. Hij heeft daarmee de titel weer overgenomen van Peter van den Heuvel (47) uit Enschede die in de afgelopen decennia in de nationale titelstrijd Dolf's grootste rivaal is geweest en zich met zes titels in die periode ook niet onbetuigd gelaten heeft.

Al jaren achtereen nemen aan het Open NK ook een aantal zeer sterke buitenlandse oplossers deel en de afgelopen jaren was het ook steeds een buitenlandse gast geweest die met de toernooioverwinning aan de haal ging. Eenzelfde scenario was ook dit jaar weer zeer waarschijnlijk. De Duitser Michael Pfannkuche (59) en de Fransman Michel Caillaud (58), beiden ooit twee keer wereldkampioen, streken ook dit jaar weer op de Veluwe neer en zijn, gezien hun positie op de internationale ratinglijst (respectievelijk 27e en 11e), nog altijd niet te onderschatten oplossers. Dat geldt ook voor de in Brussel wonende Fin Jorma Paavilainen (55), die in 2001 een succesvolle greep naar de wereldtitel deed en op het laatste WK (2015) nog knap derde werd waardoor hij begin dit jaar in de ranking was gestegen naar 14e plek. Echter, de Belg Eddy van Beers (42) moest in Nunspeet vooraf wellicht als grootste favoriet beschouwd worden. Medailles op het jaarlijks gehouden WK, ontbreken (nog) op zijn palmares, maar hij staat nu met een 6e plek op de wereldranglijst hoger genoteerd dan genoemde ex-wereldkampioenen, bovendien leek hij enkele weken eerder absoluut 'een man in vorm' gezien zijn daverende overwinning op het Open Brits Oploskampioenschap in Londen, waar hij John Nunn, Piotr Murdzia en Jonathan Mestel (respectievelijk de nummers 3, 4 en 9 in de 'ranking') versloeg. Op die wedstrijd in Londen was Dolf, die de 36e plek op genoemde ratinglijst inneemt, overigens verdienstelijk, maar op gepaste afstand van Van Beers en de andere drie cracks, als vijfde geëindigd.

Dat de ene wedstrijd de andere niet is bewees het toernooi in Nunspeet maar weer eens, want waar Van Beers in Engeland een foutloze exercitie uitvoerde, liet hij het afgelopen weekend kleine steekjes vallen waardoor het Dolf, die nu juist iets scherper leek te zijn dan in London, lukte hem voor te blijven en zelfs de wedstrijd te winnen. Het was voor het eerst sinds lange tijd dat het buitenlandse geweld op het Open NK weer eens werd getrotseerd door een Nederlandse oplosser. De vorige Nederlandse overwinning op het ONOK was in 2005 geweest en dat was dan ook nog maar een halve (ook van Dolf, ex aequo met Van Beers) geweest en voor de laatste ongedeelde Nederlandse overwinning moeten we terug naar 1997, toen Dolf zijn ... allereerste titel won en toen .. op de Veluwe de jaarlijkse invasie van sterke oplossers uit het buitenland nog niet echt op gang gekomen was.

De overwinning in 2016 lijkt er dus eentje om in te lijsten. Door de winst heeft Dolf bovendien goede zaken gedaan in de strijd om de dit seizoen voor het gehouden World Solving Cup (WSC), een competitie waarvoor in diverse toernooien over het hele seizoen verdeeld punten kunnen worden gescoord. Het ONOK viel, gebaseerd op het deelnemersveld in categorie 3 voor die WSC en dankzij de 25 punten die de winst opleverde is Dolf nu, achter Van Beers, op een gedeelde tweede plek terecht gekomen.

Dolf's eerstevolgende wedstrijd is nu het Open Duits kampioenschap in Dresden (op 2 en 3 april, ook een WSC-toernooi), niet lang daarna gaat hij naar Athene voor het 'Open' (15 april, ook tellend voor World Cup) en het Europees kampioenschap (op 16 en17 april).

Gedetailleerde info over het ONOK op probleemblad

Gedetailleerde info over de World Solving Cup 2015/216 op wfcc

Laatst aangepast (vrijdag, 18 maart 2016 18:55)