Op zondag 16 juni toog een illuster gezelschap af naar de Amsterdamse Pijp om mee te gaan doen aan het 22e Kroegloperstoernooi. Mark en Thys reden in alle vroegte in hun twee-persoonsautootje richting onze hoofdstad, terwijl Murk door een late afzegging van een mede-Laskeriaan in z’n eentje de Nederlandse snelwegen onveilig maakte. Waarom dan niet met z’n drieen in één vervoersmiddel, hoor ik u denken… Nou, Mark en Thys hadden vanwege begrijpelijke redenen (de BOB zijn bij dergelijke aangelegenheden is nu niet direct een aanrader) besloten om bij schaakmaat Jacob en zijn lieftallige vriendin Marije te overnachten. Murk koos echter niet voor die optie, dus werd er deze dag flink wat diesel verstookt.

Om even voor tienen arriveerde onze Wommelser crack al in de Pijp en meldde hij beide koppels aan bij de wedstrijdleiding (Murk + Thys en Mark + Jacob). Mark en Thys wisten rond half elf het fraaie onderkomen van Jacob en Marije te bereiken en dat was nog ruim op tijd om vóór elf uur, via de nauwe Amsterdamse straatjes, bij het startpunt van het toernooi te komen.

Ruim 100 koppels hadden zich aangemeld. Onder de deelnemers uiteraard veel ‘kroegschakers’, maar ook diverse sterke denksporters. Het feit, dat de Bildtse koppels met hun toch niet misselijke ratings slechts in de middenmoot waren geplaatst, zegt genoeg.

Het weer zat mee, de speellocaties (lees; kroegen) waren geweldig en het bier smaakte steeds beter. Het is iedere keer weer een fantastische ervaring om te zien en mee te maken hoe al die schakende ‘stelletjes’ van kroeg naar kroeg zwalken, de één na enkele ronden nog superfanatiek en serieus, de ander al wat meer ontspannen en gezellig converserend.

Het leuke is ook, dat je van tevoren niet weet hoe sterk je tegenstanders zijn. Zo speelden Murk en Thys in de zesde ronde (het toernooi bestond uit 7 ronden rapid) tegen twee erg gezellige heren, die de Bildtkers vrij eenvoudig van het bord schoven. Na de gespeelde partijen werd er nog gezellig nagekeuveld en begon één van de tegenstanders ineens over de Sint Jabuurster ‘Aardappelschuur’, waar hij al zoveel over had gehoord en graag eens wilde schaken. Nadat we nog een biertje op hun kosten hadden gedronken, gingen we weer naar de volgende kroeg. Later bleek, dat deze tegenstanders twee (bijna) grootmeesters waren met ratingen van rond de 2400…

Hoogtepunt was de laatste ronde. Er deden drie Friese koppels (naast de Bildtse duo’s deed er ook nog een tweetal uit Bolsward mee) mee aan het toernooi, die elkaar toevalligerwijs in de afsluitende kroeg tegenkwamen. Murk en Thys mochten in die laatste ronde aantreden tegen het Bolswarder duo en met name Thys liet zich in deze titanenstrijd niet onbetuigd. Tijdens een heus potje ‘praat- en lachschaak’ bereikte de partij tegen zijn sympathieke Friese opponent al in het middenspel zijn climax. Middels een matnetje met twee paarden fopte de Bitgumer zijn tegenstander. De triomfantelijke ‘oerkreet’ was in heel Amsterdam te horen…

Uiteindelijk eindigden Jacob en Mark op de 79e plaats met 5 punten. Jacob scoorde daarvan keurig 3,5 punt, Mark sprokkelde 1,5 punt binnen. Murk en Thys scoorden 7 punten (ieder 3,5) en bereikten daarmee de 52e stek in de eindstand.

Na de prijsuitreiking zette Murk weer koers naar Wommels. Jacob, Mark en Thys, aangevuld met Marije, scoorden een pizza waar zeker anderhalf uur op moest worden gewacht. Het uiteindelijk geserveerde gerecht was echter heerlijk en de ambiance erg gezellig. Na nog even het Leidscheplein en de plaatselijke tram onveilig te hebben gemaakt, werden moe maar voldaan de comfortabele bedjes opgezocht. Ik was het al bijna weer vergeten, maar Mark praat in zijn slaap nog steeds evenveel als de rest van de dag… Het kwam mijn nachtrust niet ten goede, maar dat kon de pret niet drukken. Na een heerlijk ontbijt lieten we onze gastvrije schaakmaat Jacob rond negen uur weer achter in zijn luxe appartement en arriveerden we om even na half elf weer op de Bildtse klei.

Voor herhaling vatbaar!

Groetnis ut Bitgum fan T.T.