Afgelopen vrijdag mochten de Friese bekerwinnaars van het afgelopen seizoen aantreden tegen een viertal uit Noardburgum en omstreken. Een ontmoeting waar lang naar was uitgekeken, de Bildtse heren wilden immers graag het huzarenstuk van vorig jaar nog eens herhalen. Zoals de kop al doet vermoeden, liep het niet zo als gepland. Tegen het lager geklasseerde NEO werd er collectief gefaald en kwamen er uiteindelijk niet meer dan twee schamele halfjes op het scorebord. Hieronder het verslag van een op voorhand bestempelde ‘risicowedstrijd’, die opvallend vredelievend verliep.

*Jacob trof aan bord twee een ‘zwakkere’ broeder, die met maar liefst 262 ratingpunten minder het strijdtoneel betrad. Vanuit de opening leek er dan ook niets aan de hand. Een tamme voortzetting van wit, gevolgd door een nietsontziende zwarte loperzet, luidde echter het begin van het einde in. Jacob probeerde met een wanhopig torenoffer het tij nog te keren, maar het was al te laat en we stonden 0-1 achter.

*Ook Nanne opende prima aan bordje vier. Zijn taaie tegenstander liet zich in de verdediging drukken en het leek een echte ‘Nanne-partij’ te gaan worden. Ergens rond tien uur werd er echter een vol stuk in de aanbieding gedaan (De Sylster zag dit zelf pas na vijf minuten!) en deze achterstand werd natuurlijk niet meer goed gemaakt.

0-2 derhalve en aan Mark en Thys de loodzware taak om tegen de twee sterkste NEO-mannen de volle winst te pakken.

*Nog geen baby in huize Tuinstra en dus was Thys ‘gewoon’ weer van de partij. Aan het topbord kwam hij met de zwarte stukken goed te staan en lang kon zijn opponent niets anders dan verdedigen. De aanval sloeg echter net niet door en de partij werd weer in evenwicht gebracht. Een goed getimed remise-aanbod van de waldpiek mocht natuurlijk niet worden aangenomen, maar iets anders dan een puntendeling zat er eenvoudigweg niet meer in.

*Mark speelde tot aan het eindspel een puike pot. Zijn sterke tegenstander kwam er aan bord drie niet aan te pas en werd door onze fruit-expert prachtig weggespeeld. Het eindspel leek aan alle kanten gewonnen (en was dat volgens insiders ook), maar in de late uurtjes zag Mark het niet meer. Een voorstel tot puntendeling werd vervolgens gretig aangenomen door de Noardburgumer teamleider. Desalniettemin een mooi resultaat voor de opvallend goed gemutste Mark.

Een deceptie dus, maar het is niet anders. De shoarma smaakte er na afloop niet minder om…

Emanuel Lasker 2 – NEO (1e ronde FSB beker, d.d. 22-03-2013):

1. Thys Tuinstra (1907) – Hans Kloosterman (1909)            rem.

2. Jacob Strikwerda (1860) – Oktay Sari (1598)                  0-1

3. Mark Kolthof (1788) – Siebren Westra (1980)                 rem.

4. Nanne Toering (1772) – Pieter Postma (1728)                 0-1

 

Eindstand 1-3. Lasker had wit aan de even borden. (tussen haakjes de actuele KNSB-rating).

 

Groetnis ut Bitgum fan T.T.