“Je staat mat…”, “dat komt omdat jij steeds schaak geeft!!!”

Bovenstaande dialoog kwam mij toevallig ten gehore, toen ik als ‘toernooi-directeur’ een rondje langs de borden maakte tijdens het 10e Lont Jeugdkersttoernooi. Het betrof de afloop van een partij in groep G, waarin de jongste kinderen hun kunsten mochten vertonen. U leest het goed, “groep G”, want maar liefst 60 kinderen hadden zich opgegeven voor het jubileumtoernooi van de schaakclub Emanuel Lasker! Een groot contrast met vorig jaar, toen vanwege de hevige sneeuwval slechts 25 fanatiekelingen de weg naar MFC Ons Huis wisten te vinden.

 

 

De organisatie moest op de vroege zaterdagochtend nog vol aan de bak om alle benodigde materialen te verzamelen en het verdere logistieke proces soepel te kunnen laten verlopen. Gelukkig bracht JSC Friesland, in de persoon van Joe Hania uitkomst qua extra materiaal en konden Mark en Thys met behulp van een fiks aantal plaatselijke vrijwilligers de dag vlekkeloos opstarten.

 

Het toernooi werd enigszins overschaduwd door de mededeling van sponsor Lont, dat hij de sponsoring helaas moet stopzetten. Nadat de aanwezigen dit treurige bericht hadden verwerkt, werd er echter een prachtige, onvergetelijke middag van gemaakt en werd alweer vooruit gekeken naar de volgende editie. Hopelijk kunnen we in de komende maanden  één of meerdere sponsoren vinden, die dit geweldige gebeuren financieel mogelijk willen blijven maken!

 

Om even na enen werden de klokken ingedrukt. Uiteraard niet nadat achtereenvolgens voorzitter Jan Hibma (namens de schaakclub), Thys Tuinstra (namens de organisatie) en Jetze Lont (namens de sponsor) hun zegje hadden gedaan. Jan Hibma verbond aan zijn openingsspeech nog een kleine prijsvraag. Een mooi schaakboek ging na het geven van het juiste antwoord naar Anna Maja Kazarian uit Sneek.

 

Het werd een supermiddag, waarin fel, sportief en uitdagend spel werd afgewisseld met traktaties en gezelligheid. Een vakkundig team van vrijwilligers wist de jeugd opvallend rustig te houden (en neem van mij aan, dat dat echt een ‘gave’ is) en dankzij de strakke tijdschema’s was een ieder voor vijven uitgespeeld.

 

Voorafgaand aan de prijsuitreiking, die werd verzorgd door organisatoren Mark en Thys, wist een spontane ouder de handen van een ieder op elkaar te krijgen. De organisatie werd daarmee bedankt voor hun inzet en zoiets doet je altijd erg goed!

 

Na een prachtige dag kon de balans worden opgemaakt. Het was uiteindelijk geen verrassing, dat toptalent Anna Maja Kazarian er met de hoofdprijs vandoor ging. Ze won al haar partijen ogenschijnlijk eenvoudig en mocht, omdat ze voor de derde opeenvolgende keer het toernooi won, de wisseltrofee voorgoed mee naar huis nemen. De andere deelnemers gingen echter ook niet met lege handen terug. Naast de waardebonnen voor de prijswinnaars, de vele snoep/koektraktaties en een stijlvolle schaaktraktatie, mocht een ieder ook nog een fraaie zaklamp met het logo van de sponsor in ontvangst nemen. Dit presentje werd gezien de vele lichtbundeltjes in de speelzaal erg gewaardeerd.

 

Rond half zes was alles weer opgeruimd en reisde een select gezelschap vrijwilligers traditiegetrouw nog af naar de plaatselijke pizzaria. Daar werd de mooie dag gezellig afgesloten onder het genot van een meer dan geslaagd hapje en drankje.

 

Vanaf deze plaats wil ik in het bijzonder sponsor Lont bedanken voor hun geweldige inzet en bijdrage de afgelopen 10 jaar! We kijken met een dankbaar gevoel terug op de prettige samenwerking en hopen in de toekomst nog eens een beroep op jullie te mogen doen. Ook alle vrijwilligers (toppie!), ouders en deelnemers heel erg bedankt voor jullie aanwezigheid en hulp!
Meer foto's vind je HIER

Groetnis út Bitgum fan T.T.  
Laatst aangepast (zondag, 19 december 2010 15:08)