De kop van dit verslag kan op meerdere manieren worden gelezen. Allereerst zette Sikko Ros uit Sint Annaparochie voor de eerste keer in zijn leven het Achtertuinstra-toernooi (ATT) op zijn naam. Een prestatie van formaat! Ten tweede stelde Jan Kroon op het laatste moment een prachtige speelruimte ter beschikking, omdat het toernooi deze keer vanwege het weer niet in de achtertuin aan de Kline kon worden gespeeld. Dat deze speelruimte ook nog eens de werkplek betrof van de schakende dominee, maakte dit ATT al met al weer heel speciaal!

 

De aanloop naar het 9e ATT was er één met hindernissen. Mede-organisator Epko Brinksma moest verstek laten gaan, vanwege een ziekenhuisopname die wat langer duurde dan verwacht. Gelukkig gaat het inmiddels weer goed met hem. Daarnaast leek op de vroege zaterdagochtend het weer een spelbreker te gaan worden. Organisator Thys Tuinstra bedacht zich bij het zien van de eerste vlucht regenwulpen (en de wat meer betrouwbare buienradar) geen moment en spoedde zich om even na achten naar de telefoon om contact te leggen met Jan Kroon. Deze had een aantal jaren geleden eens laten vallen, dat bij slecht weer hij wellicht nog wel een oplossing had en uiteraard liet Thys zich deze kans niet ontglippen. Na wat gebel over en weer was rond half tien de ‘kogel door de kerk’! In het bijgebouwtje van de kerk in Bitgummole mochten 23 denksporters hun kunsten gaan vertonen. Een prachtige locatie, voorzien van alle gemakken en volop ruimte om de door de deelnemers zelf meegebrachte hapjes en drankjes te stallen en te nuttigen. In allerijl brachten enkele onmisbare vrijwilligers de benodigde spullen van Bitgum naar het buurdorp en werden alle deelnemers op de hoogte gebracht van de locatiewijziging.

Nadat ook de laatste deelnemer was ingeschreven (dorpsbewoner Sjoerd Schaaf zag zijn kans schoon en besloot om 5 voor één nog mee te gaan doen) en het bal na een kort openingswoord was geopend, begon een spannende, sportieve en bovenal gezellige dag.

Het was mooi om te zien, dat sommige deelnemers zich meteen thuis voelden in de toch bijzondere ruimtes. Anderen begonnen wat weifelend aan hun partijtjes, maar kwamen snel op gang. Er waren meer dan genoeg mogelijkheden voor de inwendige mens, waarbij een speciaal woord van waardering voor Gerrit de Vries zeker op zijn plaats is. De bildtker verscheen werkelijk met tassen vol lekkernijen ten tonele en was daarnaast ook nog eens keurig op tijd, sjapoo!

Met op de achtergrond steeds prachtige orgelmuziek (het was open kerkendag) werd het een middag om nooit te vergeten. Alles liep als een trein en om even voor vijven waren er negen ronden gespeeld en kon de balans worden opgemaakt.

Ook de prijsuitreiking werd onvergetelijk. Dominee Kroon verleidde Thys om plaats te nemen op de preekstoel, die op zijn beurt dit extraatje niet voorbij liet gaan. En zo kon het gebeuren, dat de rollen even werden omgedraaid… Een werkelijk prachtig tafereel om vanaf de preekstoel al die aandachtige hoofdjes te zien en de prijzen uit te delen. Hilarisch!

Sikko Ros won dus het toernooi met een prachtige score van 8,5 uit 9. Alleen tegen clubkampioen Tjalling Wiersma stond hij een halfje af. Tweede in deze groep werd Jan Hibma (die voor dit toernooi speciaal zijn vakantie had verzet!), terwijl de kampioen van vorig jaar, Roelof Kroon deze keer genoegen moest nemen met plaats drie.

De B-groep werd een prooi voor Kees van Straten, die aanvankelijk op rating in de C-groep was ingedeeld. Kees overtrof deze dag zichzelf en haalde fraai 5 punten. Ondergetekende won in deze groep de tweede prijs, Jacob Strikwerda werd derde.

In groep C een overtuigende winnaar in de persoon van Murk Kuipers, die deze dag in bloedvorm was en 5 punten haalde. Hein Zondervan en ‘good old’ Douwe Jan Kooistra volgden op eerbiedige afstand, maar namen ook nog een leuk prijsje mee naar huis. Gerrit de Vries was natuurlijk niet heel blij met de poedelprijs, maar won in ieder geval nog wel wat…

Nadat alles weer keurig was opgeruimd, togen achttien enthousiastelingen naar de theetuin in Wier, waar de dag stijlvol werd afgesloten met een koud/warm buffet. Hier schoven ook nog wat schaakpartners aan, wat altijd erg gezellig is.

Rond half negen was een geweldige dag ten einde gekomen. Een dag, die qua verloop enkele verrassingen in petto had en de boeken ingaat als een heel bijzondere editie van het Achtertuinstra-toernooi. Een dag, die zonder de tomeloze inzet van enthousiaste vrijwilligers nooit plaats had kunnen vinden. Zonder iemand tekort te willen doen, wil ik hierbij toch enkele mensen speciaal benoemen en bedanken. Jan Kroon, Jan Wijma, Michiel, Marian, Riemie en Wietske, bedankt!!!  

Tot slot de volledige einduitslag:

1. Sikko Ros   Sint Annaparochie  8,5 uit 9 (kampioen!)
2. Jan Hibma   Leeuwarden   7,0   (2e groep A)
3. Roelof Kroon  Ten Boer   7,0  (3e groep A)
4. Tjalling Wiersma  Sint Annaparochie  6,5
5. Johnny Diekstra  Menaem   5,5
6. Murk Viersma  Wommels   5,0
7. Kees van Straten  Vrouwenparochie  5,0  (1e groep B)
8. Thys Tuinstra  Bitgum   5,0  (2e groep B)
9. Jan Kroon   Bitgummole   5,0
10. Jacob Strikwerda  Leeuwarden   5,0  (3e groep B)
11. Murk Kuipers  Spannum   5,0  (1e groep C)
12. Bert Beimers  Lelystad   4,5
13. Hein Zondervan  Sint Annaparochie  4,5  (2e groep C)
14. Yme Brinksma  Sint Annaparochie  4,0
15. Jos Broers   Dokkum   4,0
16. Douwe Jan Kooistra Bitgum   4,0  (3e groep C)
17. Joop Claus  Berltsum   4,0
18. Ruurd Stellingwerf Minnertsga   4,0
19. Michiel v/d Woude Oudebildtzijl   4,0
20. Mark Kolthof  Sint Jacobiparochie  3,5
21. Sjoerd Schaaf  Bitgummole   3,0
22. Jan Wijma   Sint Annaparochie  3,0
23. Gerrit de Vries  Sint Jacobiparochie  1,0  (poedelprijs)

Groetnis út Bitgum fan T.T.
 

Laatst aangepast (zondag, 08 augustus 2010 19:15)