SCHAKEN

 

AALGLADDE BOSBOOM

VERSTOORT BEKERDROOM

 

Bunschoten/Spakenburg – Op voorhand leek het vrijdagavond 27 november een kansloze missie. Het bekerviertal van Lasker moest in de 2e ronde van de landelijke schaakbeker aantreden tegen het sterke En Passant uit Bunschoten/Spakenburg. Ondanks het feit dat de grootmeesters Kortchnoi en Sosonko op stal bleven, was er namelijk een ratingverschil van zo'n 1100 punten. Komt nog bij, dat Lasker niet op volle oorlogssterkte was. Desalniettemin kreeg het door viskoning De Graaf gesponsorde En Passant de overwinning zeker niet cadeau.

 

 

 

Lasker begon goed door een puike remise van Erik Bosma. Erik leek iets minder uit de opening te komen, maar de schijn bedroog. Toen Erik het cruciale veld f5 in handen kreeg, stond hij zelfs een tikkeltje beter. Hij besloot echter geen ijzer met handen te breken met als gevolg, dat de vredespijp alras werd gerookt.

We kwamen op achterstand door een nederlaag van Dolf Wissmann. Dolf kwam met ruimtegebrek uit de opening, maar vocht zich vindingrijk terug in de partij. Ondanks kwaliteitsverlies leek Dolf dicht bij een puntendeling, maar net als Cambuur kon ook Dolf in de slotfase niet langszij komen.

Kopman Tjalling Wiersma vocht een interessant tactisch duel uit met de sterke aalgladde Manuel Bosboom. Hij stond op een gegeven ogenblik zeker niet minder, maar één mindere zet deed de kansen keren en kostte Tjalling een pion. Dit euvel kwam hij helaas niet meer te boven.

Jan Hibma snoepte in de opening een pion en er ontspon zich een meeslepend tactisch gevecht , dat Jan uiteindelijk middels een opmars van zijn vrije a-pion in zijn voordeel wist te beslissen.

 

Kortom, een zwaarbevochten 2,5 -1,5 nederlaag. Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen, inclusief het ratingverschil. Lasker had wit aan de borden 1 en 3.

 

En Passant - Lasker 2,5 - 1,5

 

Manuel Bosboom (2447) -Tjalling Wiersma (2145) 1-0,

Bruno Carlier (2395) - Dolf Wissmann (2072) 1-0,

Richard Vedder (2260) - Erik Bosma (1995) remise,

Dick de Graaf (2165) - Jan Hibma (1951) 0-1.

 

Door Jan Hibma.