Hieronder een verslag met foto's. Kijk ook op de site van de bond voor alle uitslagen en foto's van de prijswinnaars http://www.frieseschaakbond.nl/


Mohammed Hosseini; Grigori Kodentsov; Tjalling Wiersma en Selwin Keuning.

Sint Annaparochie, Ons Huis, zaterdag 24 oktober 2009 – De spanning viel te snijden tijdens de laatste ronde  van het (Open) Fries Kampioenschap Rapidschaak.  De vier koplopers moesten het namelijk tegen elkaar opnemen en het werd ongemeen spannend.  Clubicoon van de organiserende vereniging Emanuel Lasker, te weten Tjalling Wiersma moest winnen om nog kans te maken op de titel. Tegen de verrassend sterk voor de dag komende Zagar Zeeman uit Rijssen pakte Tjalling de zaken rustig aan en kwam steeds beter te staan. Hoewel de jeugdige Zagar zich dapper verweerde kon hij het uiteindelijk niet bolwerken tegen de jarenlange routine van Tjalling. Door dit resultaat  eindigden beide heren op 7 uit 9. Aan het eerste bord moest Jan Hibma, eveneens lid van Lasker  winnen van titelverdediger  Grigori Kodentsov om langszij te komen.  Jan was na pionwinst heel dicht bij de winst, maar het resterende eindspel  verzandde uiteindelijk in remise. Door dit resultaat prolongeerde Grigori zijn titel van Open Kampioen en werd Tjalling voor het eerst in zijn bestaan Fries Kampioen Rapidschaak.

Het was sowieso een zeer geslaagde dag voor de organiserende vereniging.  Door de opwaardering van Open Bildts naar Open Fries Kampioenschap -met dank aan de Friese Schaakbond en de trouwe hoofdsponsor Bouwbedrijf Lont- hadden zich ruim 60 spelers aangemeld. Door een paar late afmeldingen bleef de teller uiteindelijk steken op 60 schakers, die zich verdeeld over twee zalen met ziel en zaligheid aan hun passie overgaven.  Het zal de lezer niet verbazen, dat het er in de kleine zaal, waar de eerste 10 borden zich bevonden, iets rustiger aan toe ging dan in de sfeervolle grote zaal waar op de overige 20 borden met iets meer decibellen werd gestreden.

Dit leverde in de tweede ratinggroep een afgetekende winnaar op (6 uit 9) in de persoon van Mohammed Hosseini. Niet onvermeld in deze groep mag de 6e prijs van Nanne Toering, de webmaster van Lasker, blijven.  Hij bivakkeerde zo nu en dan in de ‘stille zaal’ en speelde hier zeker niet onaardig. In de derde ratinggroep haalden de 6 prijswinnaars allemaal 4 punten. Het was uiteindelijk de zeer jeugdige Selwin Keuning, lid van schaakclub Sneek, die op weerstandspunten (een soort doelsaldo) er met de hoofdprijs vandoor ging. Laskeriaan Epko Brinksma  werd fraai 4e. Huisschaker Tim van der Weg, die zich op voorhand afvroeg of hij het niveau wel aan kon, viel nog net in de prijzen (6e).

Dat schakers over het algemeen goede eters zijn, mag genoegzaam bekend worden verondersteld. Het traditionele buffet -deze keer een variatie aan overheerlijke stamppotten- werd dan ook in no-time geplunderd.  Het gerucht gaat overigens, dat er schakers zijn, die speciaal voor het buffet komen en schaken maar bijzaak vinden.

Last but not least nog een woord van dank aan de gastheer van Ons Huis, Paul Feenstra -het was weer prima voor elkaar- en Sicco Elsinga, die al jaren de ronde-indeling voor zijn rekening neemt.

Tot slot volgen hier de namen van de prijswinnaars.

 

Groep 1

1.       Grigori Kodentsov             7,5

2.       Zagar Zeeman                   7*

3.       Jan Joris Groenewold       6,5

4.       Geon Knol                       6,5

5.       Rienk Sijbesma                6,5

6.       Jan Hibma                       6,5

Tjalling Wiersma scoorde eveneens 7 uit 9 en werd hiermee het hoogst eindigende lid van de Friese Schaakbond en dus Fries Kampioen Rapidschaak 2009. Grigori Kodentsov werd ‘overall’ toernooiwinnaar ofwel Open Fries Kampioen Rapidschaak.

 

Groep 2

1.       Mohammed Hosseini       6

2.       Jouke Bakker                  5

3.       Goswin Zeeman               5

4.       Rene Wolfslag                 5

5.       Siebren Westra                5

6.       Nanne Toering                 5

 

Groep 3

1.       Selwin Keuning                  4

2.       Foppe Aize Rinsema         4

3.       Douwe Kuipers                   4

4.       Epko Brinksma                   4

5.       Hans Dokter                        4

6.       Tim van der Weg                4

 http://www.frieseschaakbond.nl/seizoen%202009-2010/fk%20rapid/SMWSite/index.html 

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma.

Meer op http://www.frieseschaakbond.nl/ 

Laatst aangepast (zondag, 25 oktober 2009 22:43)