Het was weer een prachtige editie van het door Lasker georganiseerde jeugdschaaktoernooi in Sint Annaparochie. 31 deelnemers wisten deze keer de weg naar MFC Ons Huis te vinden en ze kwamen uit alle hoeken van het land.

Organisatoren Mark en Thys hadden vooraf niets aan het toeval overgelaten en met hulp van een leger vrijwilligers (Gerrit, Hein, Jan H, Jan W, Murk, Reinold, Rienk, Ruurd, Ties, BEDANKT!!!) moest het allemaal weer gaan lukken.

 

Om even na enen openden voorzitter Jan H. en Thys het bal en namen de jeugdige enthousiastelingen plaats achter de tafels in de diverse groepen. Onder hen de winnares van vorig jaar, Gerbrich Kroon, die er zichtbaar op gebrand was de immense wisseltrofee ook deze keer mee naar het ‘Grunninger land’ te nemen. Verheugend was het feit, dat er onder de deelnemers ook maar liefst zes kinderen van ‘eigen kweek’ meededen, een geweldig aantal!

De groepen werden geleid door een aantal deskundige en ervaren Laskerianen en dat leidde er uiteindelijk toe dat het toernooi zonder enige ‘wanklank’ verliep.

Het ontbrak de aanwezigen aan niets. Tussendoor werden de deelnemers en hun ouders/begeleiders rijkelijk getrakteerd op de nodige versnaperingen en na afloop kreeg iedereen een klein aandenken mee naar huis. Tussen drie en vier had het boegbeeld van Ons Huis, Jannie, het even heel druk, maar ze hield het hoofd gelukkig koel.

Omdat er in enkele groepen een barrage aan te pas moest komen om de groepswinnaars te bepalen, was het al bijna half zes voor de balans kon worden opgemaakt…

Groep E speelde een dubbele competitie. De te spelen acht potjes wist Emma Overeem uit Stiens uiteindelijk allemaal te winnen. Met name de partijen tegen de nummer twee, Isidora Koenes uit Groningen, waren lastig, maar al met al was Emma de terechte winnares. Ferre Moolenaar uit Oegstgeest werd derde en kon dus opgetogen “terug naar Oegstgeest”. “Laskerianen” Joost ten Have uit Bitgum en Jurre de Haan uit Hallum beleefden een mooie debuutmiddag, maar vielen helaas niet in de prijzen.

In groep D een mooie tweede plaats voor ‘Laskerman’ Otto Overeem. Hij verloor na een lange middag alleen van Marten Hofstra uit Franeker, die eerste werd. De derde plek was voor Franeker Bjorn Plat, terwijl Abe Smeding de vierde prijs mee naar Groningen mocht nemen. ‘Laskervrouw’ Anna van Houten uit Sint Annaparochie won in deze groep één partij en kwam dus tekort voor een prijs.

In Groep C was het razend spannend. Uiteindelijk eindigden maar liefst vier kinderen op 5 punten en dus moest er een vluggervierkamp aan te pas komen om de prijzen te verdelen. Plaatselijke cracks Jelmer Mollema uit Bitgummole en Siedrick Tuinstra uit Bitgum kwamen helaas net te kort in deze sterke groep. Hidde Mosterman uit Leeuwarden won de groep, Sono Folkers uit Groningen werd tweede, terwijl Elisa Oostinga uit Bedum (3e) en Mariette Staal uit Ten Boer (4e) ook nog een mooie prijs mee naar huis kon nemen.

Groep B werd een prooi voor Remmelt Hofstra uit De Wilp. Ongeslagen was hij niet, Joren Moolenaar bond de groepsfavoriet in de laatste ronde nog even mooi aan de zegekar. Tweede werd (na barrage) Lindert Kroon uit Ten Boer. Tetske Hofstra uit De Wilp viel ook nog in de prijzen.

De toppers (het toernooi wordt altijd ingedeeld op sterkte, waarbij in groep A de ‘sterkste’ schakers zitten) maakten er een mooie middag van. Titelverdedigster Gerbrich Kroon uit Ten Boer had het een stuk makkelijker dan vorig jaar, maar moest hier en daar wel alle zeilen bijzetten. Ze stond uiteindelijk alleen een halfje af aan Sven Broersma uit Kollumerzwaag. Tweede in de groep werd Janko Eelsingh uit Akkrum, Nemo Ding uit Sneek eiste plaats drie voor zich op.

De dag werd in stijl afgesloten bij de plaatselijke pizzeria, die voor de gelegenheid de hele zaak had verbouwdJ

Volgend jaar de 18e editie van dit mooie toernooi! Vanaf deze plek wens ik iedereen een heel gelukkig, liefdevol en bovenal gezond 2018 toe!

Groetnis út Bitgum fan T.T.


Laatst aangepast (zondag, 24 december 2017 11:02)