Een mooiere apotheose kon de organisatie (Mark en Thys) zich afgelopen zaterdag niet wensen. In de sterk bezette hoofdgroep eindigden na vijf ronden maar liefst vijf mensen met 3 punten, zodat een heuse snelschaakbarrage nodig was. In deze vijfkamp toonde Gerbrich Kroon uit Ten Boer zich uiteindelijk het koelst door alle potjes te winnen. Een ‘Kroon’ op haar nu al fraaie schaakcarrière en eindelijk verlost van het predikaat ‘eeuwige tweede’.

De organisatie moest deze keer al vroeg uit de veren. Vanwege de ietwat lastige speeldatum (de dag voor kerst) was besloten om al om tien uur te beginnen, zodat iedereen op tijd naar huis kon. Ruim 40 deelnemers wisten de weg naar Sint Anne te vinden en die opkomst was, zeker gezien de speeldatum, goed te noemen. Één deelnemer moest zich helaas ziek afmelden (beterschap Jelle) en één schaker kwam niet opdagen. Een leger vrijwilligers zorgde ervoor, dat het toernooi gemoedelijk, sportief en vlekkeloos verliep.

Om klokslag toen uur opende voorzitter Jan Hibma het festijn. Hij memoreerde hierbij enkele passages uit het jubileumboek van Lasker en reikte een exemplaar uit aan de jongste deelnemer Ferre Moolenaar, toevalligerwijs een nazaat van de mede-oprichter van Lasker, dokter Hoitsma.

Het werd een superspannende ochtend/middag waarbij in alle groepen hevig werd gestreden voor de prijzen. Tussendoor zorgden Gerrit en Ruurd voor de nodige traktaties en schoot Ties mooie plaatjes. MFC Ons Huis had de zaakjes eveneens keurig voor elkaar.

Groep F werd geleid door Rienk. De jongste en/of beginnende jeugdschakers maakten het elkaar behoorlijk moeilijk en er kwamen de fraaiste stellingen op het bord. Jurjen Noorlander was in deze groep ongenaakbaar, Romijn van Eijk volgde op een puntje afstand. In deze groep kaapten Marten Elsinga en Rens ten Cate ook nog een prijs weg. Plaatselijk talent Jesse Tjibbe Atsma wist mooi twee potjes te winnen, zijn tijd komt zeker nog wel!

Daniel Vleugel won de door Murk geleide E-groep, Fin Versteeg eiste plek twee voor zich op.

In deze groep twee plaatselijke cracks die in de laatste ronde in een onderling duel voor de derde prijs mochten strijden. Siedrick Tuinstra won, Anna van Houten viel hierdoor jammer genoeg net buiten de prijzen, maar speelde een puik toernooi en snoepte als enige een halfje af van de nummer één. Esben Poelstra veroverde plek vier.

In groep D helaas een ‘staand nummer’, omdat één van de deelnemers niet kwam opdagen. Tafelleider Hein raakte hierdoor niet van slag en rond twee uur kon de balans worden opgemaakt; Joren Moolenaar (ook een kleinkind van dokter Hoitsma) werd eerste, Jolt Kooistra met evenveel punten tweede. ‘Halve Bilkert’ Hidde Krol veroverde plaats drie, Pieter van de Riet werd vierde. ‘Laskerman’ Elwin Fennema kwam goed voor de dag. Hij won als enige van de groepswinnaar, eindigde met drie punten als gedeeld derde, maar werd na het vluggeren helaas vijfde.

Joop leidde groep C in goede banen. Tetske Hofstra was ongenaakbaar en werd eerste, broer Remmelt eiste plek drie voor zich op. Dylan Torensma verstoorde het Groninger feestje enigszins door tweede te worden.

Groep B, geleid door Mark, werd een prooi voor Simon te Biesebeek. Hij won de barrage van Nemo Ding, die tweede werd. Lennart Molanus nestelde zich fraai op plek drie.

Thys had, zoals eerder vermeld, dus zijn handen vol aan groep A. Een prachtige ontknoping was het uiteindelijke resultaat. Gerbrich Kroon won het toernooi, de sterk voor de dag komende Leandro Slagboom werd tweede. Lukas van Ruiten nam de derde prijs mee naar huis.

De prijsuitreiking werd aan het einde van een prachtige dag verzorgd door Mark en Thys, onder het toeziend oog van drie kleinkinderen én drie zonen van Laskers mede-oprichter. Een mooi moment… Later bleek, dat de winnaar van het toernooi van 1963 (ja, u leest het goed), de heer Roo, zich ook in de zaal bevond. Hij kreeg van de organisatie het laatst beschikbare jubileumboek, over mooie momenten gesproken.

Alles werd vliegensvlug opgeruimd door de vrijwilligers, aangevuld met Jan, die zijn steentje ook nog kwam bijdragen. Een groot woord van waardering voor alle mensen die op wat voor manier dan ook hebben bijgedragen aan deze dag is hierbij zeker op zijn plaats!

Tot slot de volledige uitslagenlijst;

Groep A

1. Gerbrich Kroon Ten Boer 3 uit 5 (wint na barrage)

2. Leandro Slagboom Philidor 3

3. Lukas van Ruiten Sneek 3

4. Sven Broersma DTK 3

5. Thomas van Ruiten Sneek 3

6. Florian Molanus MSV 0

Groep B

1. Simon te Biesebeek ZSG 4 uit 5 (wint na barrage)

2. Nemo Ding Sneek 4

3. Lennart Molanus MSV 3

4. Christian Torensma Philidor 3

5. Marthijn Kooistra Philidor 1

6. Eva Molanus MSV 0

Groep C

1. Tetske Hofstra Leek 4,5 uit 5

2. Dylan Torensma Philidor 3

3. Remmelt Hofstra Leek 2,5

4. Rowin Berghuis Ten Boer 2,5

5. Lindert Kroon Ten Boer 1,5

6. Joel Greven Ten Boer 1

Groep D

1. Joren Moolenaar Oegstgeest 5 uit 6

2. Jolt Kooistra Philidor 5

3. Hidde Krol Sneek 3

4. Pieter van de Riet Sneek 3

5. Elwin Fennema Bitgum e.o. 3

6. Jesse Bosker Sneek 1

7. Jochem Bos Sneek 1

Groep E

1. Daniel Vleugel Gorredijk 6,5 uit 7

2. Fin Versteeg Philidor 6

3. Siedrick Tuinstra Bitgum e.o. 3,5

4. Esben Poelstra Franeker 3,5

5. Anna van Houten Bitgum e.o. 2,5

6. Michelle Vijver Franeker 2,5

7. Lukas van de Riet Sneek 2,0

8. Christiaan Schippers Gorredijk 1,5

Groep F

1. Jurjen Noorlander DTK 7,0 uit 7

2. Romijn van Eijk Gorredijk 6

3. Marten Elsinga Sneek 5

4. Rens ten Cate Sneek 4

5. Ferre Moolenaar Oegstgeest 2,5

6. Jesse T. Atsma Bitgum e.o. 2

7. Lennard Brandsma Drachten 1

8. Samuel de Grauw Zeist ½

Groetnis út Bitgum fan T.T.

 

Zie ook verslag van Roelof Kroon

Laatst aangepast (zondag, 25 december 2016 12:55)