Eindbestemming Santiago de Compostella.

4 Jul - ‬: Donderdagavond 4 juli, Portomarin. Uitgeteld maar zeer voldaan na 4 pittige klimmen met echter even zovele mooie afdalingen. Het was heet dus na dik 70 km ben ik neergestreken in Portomarin; een prachtige plaats aan een stuwmeer. Foto's spreken voor zIch. Nog dik 100 te gaan die ik verdeel over vrijdag en zaterdag.  Zondag rustdag en maandag maar eens verder zien. Ervaringen zijn niet te beschrijven dus er komt een boek.  Ben en Willem dit is echt iets voor jullie in de zin dat de klimmetjes jullie op het  lijf geschreven zijn. Ik kan geen klim meer zien maar moet morgen gelijk 12 stuks omhoog. Voor de rest de tijd van mijn leven!!!

5 Jul -‬: Bijna maar nog niet helemaal.

17:44 5 Jul - ‬: Wat doet Hibma nu zo'n hele dag op de fiets? Onder andere letterhusselingen op anagrammen bedenken. Dat je van  het woord pasta ook tapas kunt maken is natuurlijk heel mooi en beide staan ook nog eens in mijn culinaire top 3.Bijgaand mogelijk mijn laatste fietslunch.

17:44 5 Jul -‬: Een sympathieke Duitse Pelgrim schuift spontaan aan.

18:57 5 Jul - ‬: Another 45 miles (km) to go van de beste Nederlandse rockband is zeker van toepassing op mijn huidige situatie. Volgens de fietsroute van Clemens Sweerman is het op de kop af nog precies 45 km naar Santiago. Hemelbreed echter veel minder maar een echte pelgrim verlaagt zich niet tot de autowegen! Duitse 71-jarige!! Pelgrim zit op hetzelfde terras en laat me weten dat hij elke dag 50 km loopt en wel van 5.00 tot 13.00 uur. Mijn geploeter in de volle zon van 14.00 tot 16.00 uur bestempelt hij zelfs als gevaarlijk en hij heeft gelijk. Ik ben de uitdroging nabij en hij is zo fit als hoentje.  Als bewegingswetenschapper had ik beter moeten weten! Zit nu aan overheerlijke ietwat te zout gegrilde mosselen. Morgen ga ik zijn voorbeeld volgen zodat ik voor 13.00 uur in Santiago HOOP te ARRIVEREN!!  Op de ingang van de Cathedraal is een webcam gericht. Google gerust even. Ik beloof dat ik zaterdag en zondag op het volle uur de nodige aandacht zal trekken. Het clublied van Cambuur uit volle borst is een optie.  Ben, bij deze a good Camino in Engeland en Willem om 13.00 uur kan denk ik de vlag wel uit.

19:37 5 Jul - ‬: Niet op elke slak zout leggen is de gevleugelde uitdrukking. Vandaar dat ik nu om verdere uitdroging te voorkomen aan een portie slakken zit. Zo zout heb ik het nog nooit gegeten.  Zie foto.

11:52 6 Jul - ‬: Nog 1 klim en nog enkele km ....

14:33 6 Jul -‬: 12.14 uur Santiago bereikt. Sta om 15.00 voor cathedraal voor de webcamliefhebbers

18:53 6 Jul - ‬: Nog wat foto's. Blijf nog 2 dagen plakken in deze prachtige stad. Heb goedkoop hotel gevonden vlakbij cathedraal waarvan de eigenaar schaakt. Hij tipte me een schaakcafe waar ik mogelijk vanavond de handjes even over het bord laat gaan. Ik laat eerst alles even goed bezinken en ga dan aan het schrijven! Deze ervaring mag namelijk niet verloren gaan!

19:11 6 Jul - ‪‬: Meest hachelijke moment was toen een grote herdershond met zijn voorpoten mijn vlinderstuur 'omarmde'. Vast niet met de bedoeling te kijken hoeveel km (2841 in totaal) ik had afgelegd. Boer die -met een koptelefoon op- het gras aan het maaien was, greep gelukkig tijdig in.

14:34 7 Jul - ‬: Zondag 7 juli ofwel the day after. Ontbijtje, wandeling, Compostelaat (soort getuigschrift van Camino) opgehaald, terras met verse jus, museum bezocht en tot slot een mooie mis bijgewoond speciaal voor Pelgrims met spectaculair wierookvat dat door de Cathedraal vloog.  Niet te filmen laat staan te fotograferen. Achervolgt door geestelijke aangezien ik mijn hostie eerst wou vastleggen alvorens naar binnen te werken. Nu klokslag 14 30 uur aan overheerlijke vissalade met superbe witte wijn. Dit wordt echt afkicken. Morgen fiets afleveren bij vervoersbedrijf en dan maar weer eens op huis aan via Parijs of Madrid !

 

14:02 3 Jul - ‬: Geen schaakpartij ofwel de Camino is geen wedstrijd met klok en tijdnood.  Daarom heb ik besloten de laatste 200 km tijd te rekken en heel rustig aan te doen. Ik zit dan ook -het is woensdag 3 juli klokslag 14.00 uur- in een levendig barretje in een klein bergdorpje uitgebreid te lunchen. Het is tenslotte bloedheet.

08:38 4 Jul - ‬: Highway to hell, dikbilkoeien en een herdershond ter grootte van een wolf. Na de lunch nam ik echter een beslissing met het hart met verstrekkende gevolgen.  Ik besloot het wandelpad te volgen i.p v. de witte pijlen voor de fietsers. Het werd een highway to hell van 5 km over onherbergzaam terrein. Halverwege kwamen er 20 dikbilkoeien op me af en ik en vooral mijn fiets konden geen kant op. De koeherder riep iets van 'loco hombre' en ik kon maar net  het vege lijf redden met een prikkeldraadactie a la Johnny (Tour de France voor niet intimi).  Vervolgens werd ik belaagd door en herdershond ter grootte van een wolf.

 

Maandag 1 juli; een dag die stond in het teken van de ontmoetingen. Bij het ontbijt met Layla, een 25-jarige Belgische  schone. Baan opgezegd, zoekende in het leven en sinds april aan de wandel. Ze spreekt inmiddels  5 talen redelijk en wil talen gaan studeren. Drie fietsers uit Zwitserland waarmee ik de hele ochtend stuivertje wisselde. Een Spaans fietsechtpaar dat ik een paar keer op de foto heb gezet. Ze waren onder de indruk dat ik helemaal uit Noord-Nederland kwam fietsen. En tot slot een oud Spaans vrouwtje dat me in Leon (een prachtige stad) met een hard (oud?!) stokbrood tegen mijn linkerknie sloeg. Ik liep in de drukte met mijn fiets per ongeluk tegen haar aan maar mijn Spaanse excuses werkten als een rode lap. Schade viel mee. Temperament kan de Spanjaarden echter niet ontzegd worden. Voor de rest 90 km gefietst en neergestreken in Villar de Masarife of zoiets. Foto' s spreken voor zich.

 

22:09 2 Jul ‬: Mooier dan dit kan het niet gaan luidt volgens mij de derde track van de CD Brussel van De Dijk als ik me niet vergis. Dit typeert dinsdag 2 juli perfect. Na een rustige ochtendetappe urenlang door Astorga geslenterd. Vervolgens lichtjes bergop door allemaal verstilde dorpjes. In 1 ervan werd ik naar binnengelokt en bi de t veel later zat ik aan een ultiem bord pasta mwt chorizo.  Een tweede bord kreeg ik gratis als gevolg van een weddenschap. Voor details zie boek. Door het simpelweg rustig weg te werken was de buit binnen. Zelden heb ik zulke verbaasde gezichten gezien. Echter het mandje met stokbrood moest ook nog finito aldus de lachende banditos. Dit lukte uiteindelijk onder luid applaus op karakter. De pasta vormde een prima voedingsbodem voor 2 niet malse bergen. Ik kwam ze beide over maar beide keren moest ik van de fiets af. Wat volgde was een ultieme afdaling van bijna 15 km waarbij ik niet zelden 60 km per uur haalde. In het mooie plaatsje Molinaseca was ik uitgeremd en boekte ik  gelijk een kamer. Een plaatsje dat bestaat uit 1 lange straat met alleen maar tapas barretjes. Kortom ik sluit deze dag af met een glas rode wijn en  ... ...P.s Ben nog bedankt voor je 'peptalk' en ik wens jou en je wederhelft een mooie fietsvakantie in  Engeland.

Vrijdag 28 juni: een relatief ontspannen dag. Zit nu in Belorado. 2400 km achter de rug. Nog dik 600 te gaan. In de bar van het  hotel drink ik nog een laatste afzakkertje in de vorm van een gin-tonic. Dit is een prima dorstlesser ter compensatie van het vele vochtverlies. De bardame en een Nederlands echtpaar geven me nog de nodige tips mee. Kortom 90 km waarvan de laatste 30 vals plat. Dit ligt me betere dan al die klimmetjes. Morgen richting Burgos waar ik alle tijd voor wil nemen. De dag begon overigens met een wandeling met de fiets in de hand over de wandelroute. Er was namelijk sprake van filevorming door al die wandelaars. Volgend haar ga ik zelf de laatste 900 km overigens wandelen. Bij deze al een optie voor een maand onbetaald verlof voor de maand juni!!. Rond de klok van 15.00 uur een overheerlijke paella mixta verorberd. Een prima bodem voor de laatste 30 km in de brandende zon. Kortom fiets en fietser maken het goed. Foto's spreken voor zich.

 

Zaterdag 29 juni: een dag vol hoogtepunten zowel letterlijk als figuurlijk. Na een ontbijt met allemaal kakelverse producten gelijk een klim van 5 km en 5 procent. Mede op basis van het 'energiespul' van buurman Richard ging dit ondanks de hitte redelijk goed soepel. Vervolgens licht voor de wind door mooie landschappen richting Burgos. Echer eerst nog een 14 % klimmetje dat mij zo machtig was dat ik de fiets ter hand heb genomen. Vervolgens de ultieme afdaling waarbij zelfs kleine Jan van plezier even uit zijn Jakobsschelp (schulp) te voorschijn kwam. En dan Burgos: een stad vol hoogtepunten ofwel de kathedraal,  het kasteel, straatartiesten en een plein waarop vroeg in de avond een geweldige band speelde. Het hele plein deinde mee inclusief de twee straatartiesten die eerder als levende standbeelden fungeerden. In mij zit op dit moment geen enkele beweging meer. Kan derhalve altijd nog als levend standbeeld aan de slag.

Over hoogtepunten gesproken, er barst hier net een geweldig vuurwerk los!

30 Jun ‬: Topdag met 140 km op de teller. Zit nu in Sahagun in soort klooster met een avondklok. Nog dik 400 km en dan heb ik het ook wel gehad.  De laatste 100 km gingen overigens perfect; vooral na een drankje met Frits en Patrick heb ik er nog 60 km in een mooie cadans in nog geen 3 uur uitgeperst. Voel me nu gelijk een uitgeperste citroen  hetgeen weer goed past bij een gin-tonic.  So far so good hoewel de krachten wel wegvloeien uit mijn lichaam. Ik hoop in 5 dagen de eindstreep te halen.

Woensdag 26 juni zal ik niet licht vergeten; een dag waarop ik mijn comfortzone behoorlijk heb verlaten. Allereerst een klim van 25 km met een stijgingspercentage van 5-9 procent. Viel me niet tegen maar moest wel bijkomen. De 10 kilo ballast die ik heb opgestuurd scheelt een stuk. Vervolgens mijn eerste bestelling in het Spaans; ik kreeg wat ik wou:tapas met cola light! Na nog 2 pittige klimmetjes een lange afdaling naar Pamplona. Hier heb ik met de fiets in de hand  2 uur lang het Santiago wandelpad gevolgd en zo de stad goed leren kennen. Na een redbull de stad weer verlaten hoewel ik me er vast niet stierlijk had verveeld.  Tot slot een slaapplek gescoord voor € 5. Mijn  slaappies zijn twee Chinese jongedames van rond de 18. Ze zijn vol bewondering over mijn fietsverhaal, maar misschien ook wel ergens anders over. Mijn Chinees is nog niet je van het. Tot slot nog een fietser met zuurstoftank op de rug tegengekomen. Details volgen in mijn boek. Mijn avondeten bestaat uit allemaal fruit; het kan niet altijd feest zijn!

 

Donderdag 27 juni: trap-as en tapas . Deze twee woorden illustreren de dag perfect. In een tapasbar de halve finale Spanje tegen Italië gekeken. Wat een sfeer. De dag begon overigens om 6.00 uur. Mijn Chinese slaappies -zie verslag gisteren- deden om 6.00 uur buig- en strekoefeneningen waardoor ik de slaap niet meer kon vatten. Kortom ik zat 6.30 uur op  de fiets. De zwaarste dag tot nu toe; 7 uur gefietst door heuvels met de nodige klimmetjes en 4 uur geslenterd door 4 prachtige plaatsen. Zit nu in Logrono.

 

Ik ben nu in Sint Jean Pied de Port en neem de rest van de dag fietsvrij. Een prachtige stad waar ik uren doorheen ben geslenterd. Kom regelmatig wandelaars tegen waar ik gisteravond  nog beschaafd aan het doorzakken ben geweest  Ze groeten me allemaal joviaal. Voor de meesten is het  de laatste wandeldag. Bij het postkantoor 10 kilo overbodige ballast naar huis laten sturen. Morgen Spanje in en dan maar zien hoe het me in de echte bergen vergaat. Ik zie er voor het eerst (als een berg) tegenop. Nog een glaasje cider en dan onder de wol.

 

 

 

Man op de foto is de eigenaar-een trotse Bask- van de gite en zong de hele avond smartlappen. Uiteraard heb ik het woanskip en het geelblauw er tegen aan gegooid. Zo'n gite heeft toch wel wat en het met meerdere personen op een zaal slapen deed me erg aan mijn diensttijd denken.

@#$/^&?! Ole ofwel een klim van 25 km achter de rug met een stijgingspercentage van 5-9 procent. Viel me niet tegen maar moet wel bijkomen. De 10 kilo ballast die ik heb opgestuurd scheelt een stuk. Zo nu mijn eerste bestelling in het Spaans; zal wel ca mwt tapas worden!

 

 

 

Ik zit nu in een Gite tussen allemaal wandelaars liederlijk aangeschoten te worden. Iedereen gaat nu ter bedde dus ik ook maar. Gezellig volk die wandelaars; echter ook serieus. Ze maken elke dag een stappenplan. Zelf  120 km gefietst en zit ergens boven op een berg midden in de Pyreneeën vlak boven Sint Jean le Port. Morgen deel 3  van de route met nog 900 km te gaan door de Spaanse bergen.

 

Dag 19 en 20 ofwel een weekend vol highlights. Zaterdag heerlijk gefietst in bossen en duinen met de golven zo nu en dan op enkele meters afstand. Een werkelijk superbe lunch bestaande uit een perfect geprepareerde moot zalm omzoomd met een tongstrelende risotto. Strak geasfalteerde fietspaden afgewisseld met merde betonplaten van 75 cm breed. Zo smal dat ik met een vet Texaans accent op mijn schouder werd getikt met de vraag of hij er even langs mocht. Binnen 20 seconden was hij uit zicht  met de pedaalslag van een soepele koffiemolen. Het nummer 7 op zijn outfit bleef op mijn netvlies branden. Texaans accent, soepele pedaaltred, nummer 7 en niet te vergeten een geel armbandje. Het was toch niet Lance?! De hongerklop had weer eens toegeslagen en na nog een dik uur fietsen in de stromende regen dook ik in Biganos een goedkoop hotel in. De zondag begon met 20 km strak geasfalteerd fietspad door het bos en ik had gezien het vroege tijdstip het rijk helemaal alleen. Een klein uur fietsen van  ultiem genot waarbij zelfs onbeperkt  spareribs eten in het niet valt. Helaas stond niet veel later het hele fietspad blank tot over een lengte van 50 meter en ook nog eens onder een viaduct.  Terug was geen optie. Het water stond 5 centimeter onder kleine Jan. Fietstassen losgekoppeld en in 3 etappes naar de overkant. Kleine Jan bleef droog en enkele joggers spraken van bon courage! Voor de rest een perfecte fietsmiddag met een lunch in een restaurant waarvan de eigenaar de broer bleek te zijn van mijn oud-wethouder Liesbeth van der Zwan; een kleine wereld. Uiteindelijk een B&B gevonden in een oud landhuis gerund door een oud dametje. Een enerverende dag met dik 100 km op de teller. De Pyreneeën naderen. So far so good hoewel naast mijn buik ook mijn ballonkuiten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

 

Het water steeg tot grote hoogte; Kleine Jan hield het echter nipt droog.

 

De klimmetjes waren behoorlijk pittig gisteren maar zoals gezegd ik heb alle tijd en in een ultrakleine versnelling lukt het in slakkegang vaak wel de top te bereiken!

 

Rustdag is ook wasdag!

10:25 20 Jun - ‪+31 6 20497271‬: Kwam de grote (drinke)broer van mijn waarde collega Oebele tegen ofwel ik liep hem tegen het omvangrijke lijf.

 

Dag 15 de meest enerverende dag tot nu toe ofwel ik weet niet waar ik ben!? In Melle was alles bezet en het dreigde een nachtje doorhalen te worden. Dit vond de manager van het hotel te gortig; dus de fiets achterin zijn auto -het was inmiddels al aardig schemerig- en naar een adres waar een Spaanse dame in pyama mij al opwachtte en mijn een bed wees.

 

Morgen maar eens vragen of het op mijn route naar de kust ligt. O ja 120 km gefietst waarvan 80 in de regen en 40 in de avond bij prachtig weer op een perfecte route. Poitiers is overigens  een hele mooie stad.

Spaanse en ik hadden rijk alleen.

01:42 20 Jun - : Na pittige 15e dag vandaag rustig aan gedaan. Ik werd gelukkig wakker in een B&B redelijk aan mijn fietsroute. Na een uitgebreid ontbijt heerlijk gefietst door bossen en vervolgens St. Jean d' Angely met bezoekje vereerd. De middag bestond uit allemaal kleine klimmetjes met als gevolg dat ik het bij Saintes na 80 km voor gezien hield. Fiets en fietser maakten krakende geluiden met als besluit dat ik morgen een wandeldag heb ingelast. Ofwel ter voorkoming van malheur gaat fiets naar reparateur en Hibma naar masseur. Gaat die rijmelaar nu ook al in het Frans rijmen hoor ik de trouwe lezers van mijn schaakverslagen denken. Conclusie na 16 dagen 1500 km gefietst ofwel ik ben op de helft. De klimmetjes hakken er wel aardig in maar voor de rest ben ik volop aan het genieten indachtig de wijze raad van Willem. Op 2 regendagen na was het lekker weer alleen in Frankrijk zit de wind letterlijk niet mee maar figuurlijk wel. Hoop overmorgen de kust te bereiken en ga alvast contact leggen met verslavingszorg met de vraag hoe ik van deze fietsverslaving af kom. Ook schaf ik binnenkort een nieuwe garderobe aan. O ja ik kwam eerder ook nog een snelwandelaar tegen op weg naar Santiago. Ik wou hem fotograferen maar kon hem niet bijbenen. Tot slot nog het anagram van de dag ( je moet tenslotte wat onderweg) en wel van het plaatsje St. Leger ofwel regel 't 's. Ja ja hoe komt die Hibma er op. Zoals gezegd morgen een rustdag!

06:58 18 Jun - ‪‬: Dag 14: een dag vol tegenstellingen. In de nacht doorboorden hagelstenen ter grootte van bitterballen een dakraam van het hotel.  In de ochtend een mooi zonnetje. Rond het middaguur extreem warm en in de middag en avond continu regen. 90 km afgelegd en koud en nat aangekomen in Chatellerault waarvan een prachtige brug wel het hoogtepunt vormt. De heerlijk gekruide kip Tandoori vergoedde veel. Vast met de fiets in de modder op een bouwplaats maar dit loste ik geniaal op al zeg ik het zelf. In het boek de details. Nog een snelwandelaar met Schotse kilt ingehaald die ook op weg was naar Santiago. Morgen richting Portiers.

 

06:58 18 Jun - ‪‬: Baas boven baas ofwel een goede band is het halve werk.

06:58 18 Jun - ‬: Nog 1447 km te gaan als ik de kortste route kies en geen afslagen mis en niet hoef om te rijden!.

06:58 18 Jun - ‪‬: Een goedkoop hotel  betekent een kleine douche. Maar goed dat door al het fietsen mijn buik nagenoeg weg is anders had ik de douche niet in gekund; dat was pas een koude douche geweest.

 

Na 13 dagen en ruim 1200 km ben ik vanmiddag klokslag 17.00 uur aangekomen bij het eindpunt van route 1 naar Santiago: de kathedraal in Tours. Op een dag vol regen na, een fantastische ervaring. Het fietsen viel me niet tegen. Ik klim weliswaar als een slak maar daal daarentegen als een duivel ofwel eindelijk alle remmen los in mijn leven. Elke dag maak ik wel contact met een lotgenoot en ik krijg allemaal nuttige tips mee en zelfs een gratis slaapplaats in Bordeaux. Ik heb het gevoel dat ik kilo's ben afgevallen aangezien ik sinds kort kleine Jan weer kan zien! Ik eet in principe 3x per dag en dit  moet ook wel want de hongerklop is een eigenaardig fenomeen. Ik heb overigens een neus -enige lichaamsdeel dat geen pijn doet- voor heerlijke restaurantjes en goedkope hotelletjes. Elke avond doe ik een stevige wandeling  en op de geur selecteer ik de eetplaats. Overdag praat ik wat tegen mezelf in de zin dat het gesprekken tussen hart en verstand zijn. Morgen begin ik derhalve vol goede moed aan deel 2 naar de Pyreneeën.  Al naar gelang de route is dit zo'n 800 km. Om van deel 3 maar te zwijgen. Kortom een onbeschrijflijke ervaring tot nu toe die mij regelmatig uit mijn comfortzone brengt . Gelukkig maar. Ik heb veel meer in mijn mars dan ik dacht! Zo nu eerst mijn fietsbroek even wassen!

 

 

 

09:27 15 Jun - ‪+31 6 20497271‬: Dag 11 (14 juni) een perfecte dag. Van de 11 DAGEN die ik onderweg ben was gisteren een perfecte dag. Een degelijk maar goed ontbijt in een goedkoop Marrokaans hotel. Vervolgens in Erik Bosma weer (niet te warm) 3 uur gefietst in een bosrijke omgeving. Om 11.30 in Maintenon een kasteel bezocht en gewandeld; dit afgeronf met een gezonde salade op een zonnig terras. Langs prachtige paden naar Chartres alwaar ik de wereldberoemde kathedraal heb bezocht en door de stad met vele kleine straatjes ben geslenterd. Om 15.00 richting Bonneval waar ik in een soort muziekOerol terechtkwam. Bij zonsondergang doorgetrapt naar Chateaudun waar een kamer met bad en ontbijt nog geen 50 euro kost. Een uur in bad gelegen aangezien de ruim 120 km toch de nodige pijntjes opleveren. Echer kleine Jan had geen centje pijn. Vandaag richting Tours

22:48 15 Jun - ‪+31 6 20497271‬: In plaats van een vrije dag op zondag heb ik besloten 2 halve dagen niet te fietsen. Kortom vandaag relatief weinig fietskilometers maar veel gewandeld in Chateaudun en Verdone, een prachtige stad waar ik wederom voor een prikkie in een hotel zit. Nog gesproken met een ruige rocker die echter zijn bike niet wou ruilen tegen mijn bike. Aardige gozer trouwens. Kortom het zijn de contacten en fietsen langs het water die zo'n dag kleur geven. Nu nog een avondwandeling en dan onder de wol.

 

""Zit nu in Houdan. Hele dag regen, heuvels en tegenwind. Echter 85 km gefietst met Cambuur regenpak aan. Weer een reeks aan mooie ontmoetingen.

 


 


 

Dag 9 is net om. 9 fantastische dagen. Fietsen is PITTIG maar de rest fantastisch!!!

 Dag 1 van mijn tocht naar Santiago. Ruim 100 km gefietst. Logeeradres nabij Hasselt. Net heerlijke pasta naar binnen gewerkt door de vrouw des huizes bereid. Dag begon met fans langs de weg nabij Weidum ofwel Willem, Ben, Auk en Allie wensten mij een goede tocht toe. Met Cambuurpet door Heerenveen. Kon mij niet lang genoeg duren. Vervolgens via prachtige routes naar Giethoorn en Genemuiden met het mooie Hasselt als eindstation. Morgen via Deventer - als dat maar goed gaat met die Cambuurpet - hoor ik een ieder denken. Kortom, dag 1 was een topdag!!

 

 

 

De start in Ouwesyl bij Nanne voor huis.

Laatst aangepast (zondag, 07 juli 2013 20:22)