Op zaterdag 4 augustus werd in/rond de Bitgumer achtertuin de 11e editie van het AchterTuinstraToernooi gespeeld. Middenin de bouwvakantie kon de organisatie het mooie aantal van 22 deelnemers (sinds jaren weer eens een ‘even’ aantal) welkom heten.

Epko en Thys hadden er vooraf weer alles aan gedaan om er een onvergetelijke dag van te maken en vanaf half één druppelden de deelnemers vanuit alle hoeken van het land binnen.

 

 

Omdat het toernooi sinds de eerste jaargang een “Amerikaans” karakter heeft, wordt een ieder geacht zelf voor een hapje en drankje te zorgen. In ieder geval voor zichzelf en desgewenst voor alle aanwezigen. De ‘kees’ van Kees en het bloemetje voor de vrouw des huizes van Jan H, vormen hierbij een traditie. Marian en Wietske zorgden er (eveneens traditioneel) voor, dat de meegebrachte waren vakkundig werden aangesneden en uitgestald.

Een lichte materiaalstoring bij Lasker had nog bijna tot gevolg, dat er te weinig borden konden worden uitgestald. Gelukkig had deelnemer Jan K. nog wel wat op zolder liggen in zijn fraaie pastorij.


Om even na enen kon Thys het toernooi openen en gingen de deelnemers er allemaal eens goed voor zitten. Middels het antieke, maar zeer betrouwbare DOS-programma werden er achtereenvolgens negen ronden ingedeeld, waarbij de schakers per partij ieder 10 minuten op de klok hadden. Pikant detail bij dit toernooi is, dat bij een onreglementaire zet van de tegenstander de koning mag worden geslagen en daar werd met enige regelmaat gretig gebruik van gemaakt.

Helaas waren de weergoden ons niet de hele middag goed gezind. Rond half vier stortte de regen met liters tegelijk naar beneden en werd besloten om er een deels ‘indoor’ toernooi van te maken. Dit had als gevolg, dat de berging, bijkeuken, keuken, bank etc. ineens werden bezet door een legertje fanatieke denksporters. Anderen kozen ervoor om met een design paraplu de partij buiten af te werken. Een hilarisch en onvergetelijk gezicht!

Rond vijf uur kon de balans worden opgemaakt. Na een middag vol gezelligheid en hevige strijd, lukte het Tjalling Wiersma uiteindelijk om op weerstandspunten het toernooi te winnen. Dit, met dank aan de analoge klok, waardoor Tjallings laatste tegenstander met remise genoegen nam, terwijl het vlaggetje al was gevallen én de nederlaag van naaste bedreiger Jan Hibma in de laatste ronde. Desalniettemin speelde de Stannebuurster een degelijk en sterk toernooi en was de toernooiwinst zeker niet onterecht! Jan Hibma werd dus tweede in groep A, terwijl Murk Viersma ijzersterk voor de dag kwam en plaats drie voor zich opeiste. Murk was eigenlijk qua rating in de B-groep geplaatst en dat maakte de prestatie alleen maar knapper.

De B-groep werd een prooi voor Ferdi van Bavel, die al in het eerste uur de titelprolongatie-kansen van Erik Bosma om zeep hielp. Kees van Straten verraste in deze groep met de tweede stek, ‘Good old’ Jordi Wiersma werd derde.

In groep C was Epko Brinksma  na negen ronden de sterkste. De volgend seizoen weer voor Lasker uitkomende Reinold Postma eindigde op nummer twee en Jan Wijma haalde met de derde plaats ook nog een prijsje binnen. Gerrit de Vries wist op onnavolgbare wijze de poedelprijs in de wacht te slepen.

Nadat alles weer was opgeruimd (bedankt allemaal!) toog een illuster gezelschap nog naar de Stannebuurster Pizzeria om daar de dag in stijl af te sluiten. Een dag, die zonder de hulp en medewerking van de deelnemers, vrijwilligers, tafels/stoelenleveranciers, aanhangwagenverstrekker, cateringverzorgsters etc. nooit had kunnen plaatsvinden. Allemaal weer heel hartelijk dank en hopelijk tot volgend jaar, de eerste zaterdag in augustus!

Tot slot de volledige eindstand, inclusief weerstandspunten;

1. Tjalling Wiersma                 Sint Annaparochie                   7,0 pt.             49,0 wp

2. Jan Hibma jr.                       Leeuwarden                             7,0                   48,5

3. Murk Viersma                     Wommels                                7,0                   48,0

4. Erik Bosma                          Minnertsga                              6,0                   51,5

5. Ferdi van Bavel                    Heerenveen                             6,0                   47,5

6. Thys Tuinstra                      Bitgum                        5,5                   50,5

7. Kees van Straten                 Vrouwenparochie                    5,5                   35,5

8. Arjen Pragt                          Heerenveen                             5,0                   44,0

9. Jan Kroon                            Bitgummole                            5,0                   43,5

10. Jordi Wiersma                    Utrecht                                    4,5                   45,5

11. Jacob Strikwerda               Leeuwarden                             4,5                   43,5

12. Jos Boers                           Dokkum                                  4,5                   38,5

13. Epko Brinksma                  Sint Annaparochie                   4,5                   37,0

14. Reinold Postma                 Berltsum                                 4,5                   32,5

15. Bauke Vroom                    Dokkum                                  4,0                   43,0

16. Jan Wijma                          Sint Annaparochie                   4,0                   34,0

17. Joop Claus             Berltsum                                 3,5                   38,0

18. Ruurd Stellingwerf Minnertsga                              3,5                   32,5

19. Douwe Jan Kooistra          Bitgum                        2,5                   33,5

20. Ties Tuinstra                     Sint Annaparochie                   2,0                   32,5

21. Paul Huisman                    Utrecht                                    2,0                   29,5

22. Gerrit de Vries                   Sint Jacobiparochie                 1,0                   33,0

Groetnis út Bitgum fan T.T.

 

Laatst aangepast (zaterdag, 11 augustus 2012 20:08)