De eerste vrijdag in mei is traditioneel de afsluiting van het schaakseizoen bij de schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie. Een seizoen met hoogtepunten -het kampioenschap van Lasker 2- en teleurstellingen -de 4e plaats voor Lasker 1- en een nieuwe terechte clubkampioen in de persoon van Sikko Ros. De afsluiting van het seizoen staat traditiegetrouw in het teken van de zogenaamde vluggertjes. Dit zijn 10-minuten partijtjes, waarbij elke speler slechts 5 minuten tot zijn beschikking heeft. Dit vereist naast schaakinzicht ook snelheid, handigheid en stalen zenuwen. Het mooie van deze discipline is, dat op papier iets mindere (schaak)goden het de ‘zware’ jongens vaak knap lastig maken en hen ook regelmatig hele en halve punten afsnoepen. John Beimers was hier een mooi voorbeeld van!


Een pot dampende koffie, spa rood, bier, 10 snelschakers en een optimaal geprepareerde speelzaal vormden de ambiance voor een dubbele competitie. In de eerste toernooihelft was titelverdediger Erik Bosma niet te stuiten en won maar liefst al zijn 9 partijen. Jan Hibma en Johnny Diekstra bleven echter in zijn kielzog, terwijl clubkampioen Sikko Ros door een paar ongelukkige nederlagen enigszins achterop raakte. In de staart van het peleton vochten Hilbrand van de Woude en Gerrit de Vries een verbeten duel uit om de rode lantaarn.

In de tweede toernooihelft zette Jan een eindsprint in met als resultaat, dat Erik en Jan gebroederlijk als (gedeeld) eerste eindigden.  In de barrage die volgde toonde Jan zich iets slagvaardiger en won hij uiteindelijk beide vluggertjes. Vluggerdier Johnny Diekstra werd fraai derde en reuzendoder John Beimers werd verdienstelijk 6e.Hibma the King

Voor de liefhebbers volgt hier nog de gedetailleerde uitslag.

1.       Jan Hibma             15,5 uit 18

2.       Erik Bosma            15,5 uit 18

3.       Johnny Diekstra   14,0 uit 18

4.       Sikko Ros              12,0 uit 18

5.       Murk Viersma       10,5  uit 18

6.       John Beimers        7,5  uit 18

7.       Nanne Toering      7,0  uit 18

8.       Epko Brinksma     5,5 uit 18

9.       Gerrit de Vries      1,5 uit 18

10.    Hilbrand v/d Woude          1,0 uit 18

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma.

Laatst aangepast (zaterdag, 04 september 2010 16:36)