Gelijktijdig met het bekerteam van Lasker 1, speelden de cracks van het tweede hun bekerwedstrijd tegen het vlaggenschip van De Pion uit Harlingen.

Op voorhand een interessante ontmoeting, die onder de deskundige leiding stond van wedstrijdleider Murk. Op papier was Lasker 2 weliswaar wat sterker, maar de ‘ouwe seunen’ verschenen met een degelijk en taai viertal ten tonele. Uiteindelijk viel pas na twaalven de beslissing, toen de Bildtkers de vluggersessie verloren…

*Johnny was als eerste klaar. Het zag er allemaal gezond uit en zwart leek beter te staan. Ergens trok de Harlinger de zaken toch weer in evenwicht, waardoor remise de logische uitslag werd.

*Mark trof een qua rating mindere tegenstander, maar kwam bedrogen uit toen deze een kei in verdedigen bleek te zijn. “Good old” Bergsma keepte lange tijd bekwaam en deed in de eindfase nog enkele krachtzetten. Hierdoor restte Mark niets anders dan middels zetherhaling een halfje veilig te stellen.

*De partij van Jacob was eigenlijk de hele avond in evenwicht. Natuurlijk probeerden beide spelers hier en daar wel wat klapjes uit te delen, maar meer dan speldenprikjes werden deze klapjes niet. Na een rustig potje, dat nog wat glans kreeg door een klein klok- en notatieincident, werd de vrede getekend.

*Ook de partij van Thys verzandde in de late uurtjes in remise. Thys trof de kopman van De Pion, een stabiele ‘2000-man’. Wit kwam uiteindelijk wel wat beter te staan, maar zwart gaf geen krimp. In de eindfase had de Bildtker zelfs nog even de betere kansen, al werd het nooit winnend.

2-2 derhalve en er moest gevluggerd worden. Dit is de Laskermannen normaliter wel toevertrouwd, maar helaas hadden ze nu een off-day. Alleen Johnny won, Mark speelde remise. Het bekeravontuur is dus alweer voorbij, we kunnen ons nu helemaal gaan richten op de externe competitie die op 20 november a.s. van start gaat.

Emanuel Lasker 2 – De Pion 1 (1e bekerronde FSB, 30-10-2015);

1. Thys Tuinstra (1930) – Derk Drukker (1978) rem.

2. Jacob Strikwerda (1879) – Cees Banning (1838) rem.

3. Johnny Diekstra (1837) – Evert Woudstra (1764) rem.

4. Mark Kolthof (1775) – Egbert Bergsma (1630) rem.

Lasker had wit aan de even borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.