Nog nooit werd een laatste seizoenswedstrijd zo ontspannen beleefd als op zaterdag 18 april in Heerenveen. Het 2e achttal van de schaakclub Emanuel Lasker kon al niet meer degraderen uit de sterke eerste klasse en dat was op voorhand een unieke prestatie. Misschien was er nog sprake van een beetje spanning, omdat we in theorie zelfs nog kampioen konden worden, maar de nuchtere Bildtkers waren reëel genoeg om zich ervan bewust te zijn dat dat een vrijwel onmogelijke opgave zou zijn.

Tijdens de gezamenlijke slotronde van de 1e- en Promotieklasse in hotel/restaurant Hajé, fungeerde koploper De Donger 1 uit Dokkum e.o. als tegenstander. Voor hen stond nog wel wat op het spel, omdat ze voorafgaand aan de wedstrijd slechts een half bordpuntje achterstonden op SC Leeuwarden. Dit team speelde gelijktijdig tegen degradatiekandidaat Philidor.

Een mooie ambiance (oké, we zaten wat krap en de koffie was aan de dure kant, maar dat mocht de pret niet drukken) luidde het begin in van een dito schaakmiddag, waarin oude bekenden de hand werd geschud en tussen de zetten door kon worden bijgepraat met de vele schaakvrienden.

*Thys was als eerste klaar. Hij kwam wat moeizaam uit de opening, trok de zaken bliksemsnel weer in evenwicht en nam een vroeg remise-aanbod van zijn opponent na enig denkwerk aan. Hierdoor bleef de Bildtse teamcaptain dit seizoen wel keurig ongeslagen.

*Daarna accepteerde de niet helemaal fitte Jacob een puntendeling. Een Frans partijtje bracht niet echte kansen voor beide spelers en dus ook hier remise.

*Johnny leek zijn tegenstander te verpulveren, zette een knappe aanval op, maar miste ergens in het verre middenspel de juiste voortzetting. Hierdoor kon de Dokkumer alles weer neutraliseren en werd de vredespijp gerookt. Johnny was dit seizoen trouwens wel de topscorer van het team.

*Hein had zijn dag niet, maar speelde ook tegen een taaie rakker. Na het erg vervelende Lxf7 was er eigenlijk al geen houden meer aan. Na enig tegenspartelwerk van onze Hein, ging het punt naar Dokkum.

*Helaas moest ook invaller Berend daarna zijn koning omleggen. Onze enthousiaste veteraan probeerde het zeker wel, maar werd snel in de verdrukking gedreven. Uiteindelijk bracht ‘mat achter de paaltjes’ het tweede volle punt voor De Donger.

*Invaller Michiel speelde de sterren van de hemel. Tegen de sterke teamcaptain van De Donger (een ratingverschil van 400 punten!) gaf hij geen krimp en liet hij zien dit seizoen een enorme sprong naar boven te hebben gemaakt. Op zet 20 bood hij in gelijkwaardige stelling remise aan. Dit werd aanvankelijk niet aangenomen, maar toen de tegenstander op de 24e zet het voorbeeld van de Sylster volgde, was Lasker’s vierde puntendeling een feit. Chapeau!

*Mark speelde tegen de op papier sterkste man van Dokkum (onze schaakvriend Cliteur) en het werd een mooie pot. Toen de kruitdampen waren opgetrokken geloofden beide heren het beide wel en verzandde ook deze partij in een puntendeling.

*Ruurd verloor daarna nog van oud-Laskerlid Wassenaar. In het begin ontstond er bij deze partij wat commotie, omdat met enige regelmaat de verkeerde klok werd ingedrukt, maar uiteindelijk werd het een fraaie en terechte zege voor de tegenstander.

Een 5,5-2,5 nederlaag dus voor Lasker 2. De Donger werd ongeslagen kampioen omdat naaste concurrent SC Leeuwarden nog verrassend verloor van Philidor 4. Buurman Jurjen Tolsma versloeg nog knap NEO, waardoor laatstgenoemd team degradeert. Lasker 2 eindigde op een keurige derde stek.

Na afloop werd er gewokt. Een erg geslaagd samenzijn bracht seizoen 2014-2015 ten einde. Volgend jaar mogen we opnieuw aantreden in de 1e klasse van de Friese Schaakbond met hetzelfde achttal. Een speciaal woord van dank aan invallers Berend (1x) en Michiel (2x), die ons ‘uit de brand’ hielpen.

De Donger 1 – Emanuel Lasker 2 (5e ronde FSB, 1e klasse, d.d. 18-04-2015)

1. C. Houpst – Th. Tuinstra rem.

2. W. Kooistra – J. Strikwerda rem.

3. J. Posch – J. Diekstra rem.

4. O. Cliteur – M. Kolthof rem.

5. C.J. Jellema – M. v/d Woude rem.

6. J. Odijk – H. Zondervan 1-0

7. A. Vlasma – B. Nauta 1-0

8. D. Wassenaar – R. Stellingwerf 1-0

Eindstand 5,5-2,5. Lasker had wit aan de oneven borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.