“Het kan verkeren”, schreef dichter Brederoo enkele eeuwen geleden. Een uitspraak die dezer dagen ook zeker van toepassing is op het tweede team van de schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie.

Vorig jaar door een wijziging in de Friese Schaakcompetitie onverwacht gepromoveerd naar de sterke eerste klasse, daar begonnen met de laagste gemiddelde teamrating en twee ronden voor het einde al zeker van handhaving. Sterker nog, met nog één ronde te gaan heeft het immer fanatieke vriendenteam uit Het Bildt nu serieuze kansen om toe te treden tot het hoogst haalbare in Friesland, de promotieklasse.

Oke, toegegeven, er zal dan in de laatste ronde wel gewonnen moeten worden van De Donger met minimaal 5-3 en SC Leeuwarden zal dan met minimaal 5,5-2,5 moeten verliezen van Philidor, maar er zijn in het verleden gekkere dingen gebeurd en de druk ligt in dit geval zeker niet bij Lasker. Op 18 april a.s. zullen de spanningen hoog gaan oplopen en wie weet voltrekt er zich een klein wondertje…

Het seizoen van Lasker 2 kan echter al niet meer stuk en dat straalde het team ook uit afgelopen vrijdag in de vertrouwde Aardappelbeurs. Op volle oorlogssterkte moest worden aangetreden tegen Philidor 4, een gevaarlijke outsider die vecht tegen degradatie. Hieronder het verslag van een spannend avondje waarin Lasker uiteindelijk aan het langste eind trok.

*Johnny was er weer bij en dat werd gewaardeerd! Vanuit de opening werd de druk op de tegenstander goed opgevoerd en dit leverde in het eindspel een gezonde pion voorsprong op. Helaas werd door een vingerfoutje dit kleinood weer teruggegeven. Zijn jeugdige opponent hield de pot daarna keurig remise.

*Lasker kwam op achterstand door een nederlaag van Willem. Ook hier was er lange tijd geen vuiltje aan de lucht, maar werd er ergens in het middenspel onnodig materiaal in de aanbieding gedaan. Zijn tegenstander wist hier wel raad mee en noteerde de volle winst.

*Jan bracht ons vrij onverwacht weer langszij. In een aanvankelijk gelijkwaardige pot, kwam de Laskerman na enkele uren toch wel wat gedrukt te staan. In een vlaag van verstandsverbijstering gaf de zwartspeler echter zomaar een volle toren weg en was het pleit beslecht.

*Niemand minder dan Ruurd bracht de thuisclub op voorsprong en hij deed dit tegen Laskervriend Kees. Ruurd had nog wat goed te maken na zijn laatste ontmoeting met de Philidorman en was niet onder de indruk van alle gewaagde aanvallen. Toen de kruitdampen waren opgetrokken stond zwart duidelijk beter en, ondanks hevig tegenspel, hield onze ervaren rot het hoofd koel en schoof hij de partij gedecideerd naar winst.

*Jacob consolideerde de voorsprong aan bord 1. Na een tam potje stond hij weliswaar een pion achter, maar zijn opponent had deze dubbel en echte winstkansen waren er niet voor beide spelers. De remise was dan rond half elf ook een logische uitslag.

*Mark maakte er mooi 4-2 van. Na een rustige opening, lag het initiatief al snel bij Mark en toen dit in de late uurtjes ook nog essentieel materiaal opleverde geloofde de voorzitter van de ‘commissie van beroep’ het verder wel.

Met nog twee partijen bezig hadden we natuurlijk nog wel een half punt nodig…

*Thys zorgde voor dit verlossende halfje na een bijzonder partijverloop. De Bildtse teamcaptain opende agressief en stond na 18 zetten glad gewonnen. Er werd echter gekozen voor een wat dubieuze voortzetting, waardoor de Leeuwarder weer kansen kreeg. Ergens ging nog een telefoon af (van de Liwadder, wel te verstaan), werd een remise-aanbod door Thys afgeslagen en in de eindfase bood Thys het in iets mindere stelling toen zelf maar aan. Na enig peinswerk en met in het achterhoofd het eerdere ‘telefoon-incident’ accepteerde de Philidorspeler dit en was de Laskerwinst een feit.

*Hein verloor daarna nog. Hij trof een taaie opponent, maar gaf lange tijd geen krimp. Stukje bij beetje verloor hij echter de grip op de partij en ook de tijd was weer eens een gevaarlijke tegenstander voor de Stannebuurster. Om even na half twaalf was het gedaan met de koopman.

Lasker wint dus met 4,5-3,5 van Philidor en houdt nog kampioenskansen, zoals u hierboven hebt kunnen lezen. De shoarma smaakte de spelers, aangevuld met wedstrijdleider Murk en trouwe supporter Berend beter dan ooit en het weekend werd door deze avond smaakvol ingezet.

Emanuel Lasker 2 – Philidor 4 (1e klasse A, FSB, ronde 4, d.d. 06-03-015)

1. Jacob Strikwerda – Dik Kruithof rem.

2. Thys Tuinstra – Erik v/d Lee rem.

3. Mark Kolthof – Henk van Willigenburg 1-0

4. Johnny Diekstra – Marten v/d Laan rem.

5. Hein Zondervan – Siem van Eijk 0-1

6. Willem Postma – Pieter Ploeger 0-1

7. Ruurd Stellingwerf – Kees van Straten 1-0

8. Jan Wijma – Derk Stegeman 1-0

Lasker had wit aan de even borden.

Groetnis út Bitgum fan een trotse TT

Laatst aangepast (zaterdag, 07 maart 2015 21:59)