Dat was de overtuiging die in de vroege ochtend van 21 januari j.l. overheerste. Het immer fanatieke vriendenteam van de schaakclub Emanuel Lasker had de wedstrijd tegen Schaakcombinatie Leeuwarden (een fusieclub tussen het eerdere De Burght en Knudde) toen net met 5-3 verloren. Een op voorhand prima uitslag, als je naar de onderlinge ratingverschillen keek, maar toch…

 

De fraaie speellocatie aan De Hooidollen had heel wat mensen naar Leeuwarden getrokken. Natuurlijk veel schakers van de thuisclub, maar ook supporters van Lasker (top!) en zelfs een belangstellend ex-Laskerlid waren van de partij. Ze beleefden een spannende avond, waarbij het kwartje voor de Bildtkers uiteindelijk net de verkeerde kant op viel.

Helaas moesten we onze topscorer Johnny missen wegens ziekte (beterschap, Johnny!), maar gelukkig werd Michiel bereid gevonden om in de vallen.

*Lasker begon slecht door een kansloze nederlaag van Ruurd. Geposteerd aan het laatste bord trof hij een taaie veteraan, die het schaken nog lang niet is verleerd. Al om kwart over negen werd de zwarte koning omgelegd en dat was een historisch vroeg tijdstip om uit te zijn voor onze ‘Rudy’.

*Het werd 2-0 toen ook Mark kon opgeven. De vorige wedstrijd nog in topvorm, deze keer kwam hij er eenvoudigweg niet aan te pas. “Te tam”, noemde Mark zijn spel en daar was inderdaad alles mee gezegd. Rond tien uur ging hij geruisloos ten onder en het moet gezegd, zijn opponent deed dat prachtig.

*Jan deed wat terug door zijn derde puntendeling van het seizoen te noteren. Ook nu weer tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Na wat speldenprikjes over en weer, kwam rond half elf het remise-aanbod. Jan dacht even na, informeerde keurig bij de teamleider en nam het aanbod toen wijselijk aan.

*Helaas werd het 3,5-0,5, want Michiel verloor vervolgens. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Sterker nog… Onze invaller speelde de sterren van de hemel en had winstkansen. Zelfs in de eindfase van de partij kon er nog essentieel materiaal worden gewonnen, maar het mocht niet zo zijn. Desalniettemin een puike invalbeurt van Michiel, die dit seizoen duidelijk progressie maakt.

*Jacob bracht Lasker weer hoop door zijn partij fraai te winnen. Lang ging het allemaal gelijk op, maar toen de h-lijn door zwart werd vrijgemaakt, was er geen houden meer aan. Een mooi punt voor onze schaakverslaafde Amsterdammer.

*Willem speelde daarna remise en dat was een kleine tegenvaller. Omdat ook onze tegenstander de opstelling net als ons wat had omgegooid, kwamen aan bord 1 twee gelijkwaardige spelers tegenover elkaar. Willem zette in het middenspel een aanval in, die succesvol leeg. De oud-speler van Schaakwoude gaf echter geen krimp, verdedigde bekwaam en dus moest Willem uiteindelijk berustten in remise.

4-2 derhalve, maar het was nog niet gedaan, want Hein en Thys vochten in kansrijke stellingen nog voor wat ze waard waren.

*Jammer, jammer, jammer… Om even voor twaalven verloor Hein z’n partij tegen nota bene de Fries Kampioen dammen! Het werd echter geen dampotje, de kansen vlogen over en weer en Hein kwam goed te staan. In de eindfase bleek de tijd (ondanks het nieuwe tempo) weer eens een spelbreker voor de Laskerman, die qua stelling toen ook niet echt veel meer had in te brengen.

*Thys bracht de eindstand op 5-3 door in de vroege woensdagochtend de Leeuwarder clubkampioen nog ‘even’ te verschalken. Na een matige seizoensstart besloot de teamcaptain eens niet zijn geliefde Koningsgambiet te spelen en dat pakte uitstekend uit. In het middenspel ruilde hij zijn loper tegen drie pionnen en toen de kruitdampen waren opgetrokken, stond hij een pion voor. Het eindspel was nog erg lastig, maar onder het toeziend oog van de nog vele aanwezigen én in opperste tijdnood, bracht hij de missie uiteindelijk gedecideerd tot een goed einde.

Door deze nederlaag zijn we gezakt naar de derde stek, maar dat is nog steeds boven verwachting. Minimaal nog één gelijkspel in de resterende twee wedstrijden zou genoeg moeten zijn voor handhaving. Na afloop smaakte de shoarma uitstekend en uiteindelijk werd rond 02.00 uur in opperbeste stemming de terugreis aanvaard.

SC Leeuwarden 1 – Emanuel Lasker 2 (3e ronde, 1e klasse Friese Schaakbond, d.d. 20-01-2015, tussen haakjes de actuele FSB-rating).

1. W. Bloemsma (1627) – W. Postma (1597) rem.

2. R. Wolfslag (1773) – M.M. Kolthof (1778) 1-0

3. W. Cornelissen (2004) – Th. Tuinstra (1926) 0-1

4. I. Nijemcevic (1784) – J. Strikwerda (1890) 0-1

5. T. Goedemoed (1621) – H. Zondervan (1485) 1-0

6. P. Brouwer (1736) – M. v/d Woude (1327) 1-0

7. P. Leus (1629) – J.S. Wijma (1432) rem.

8. W. Hoekstra (1701) – R. Stellingwerf (1408) 1-0

Eindstand: 5-3, Lasker had wit aan de oneven borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (zaterdag, 14 februari 2015 09:38)