Het vriendenteam van Lasker 2 mocht het in de 2e ronde van de Friese schaakcompetitie opnemen tegen NEO in Burgum. Lasker 2, op papier één van de zwakste teams in de sterke 1e klasse, dwong als beste nummer twee vorig seizoen toch promotie af en trof nu de Burgumers, die vorig jaar het kampioenschap in de 2e klasse opstreken en daarmee dus ook waren gepromoveerd.

 

Op voorhand een zware dobber, omdat het eerste achttal van NEO een aantal sterke en ervaren spelers in huis heeft waar je niet zomaar van wint. Een enigszins tactische opstelling van de Bildtkers luidde een gezellig, spannend en uiteindelijk verrassend avondje op in het voormalige rookhol van de plaatselijke sportvereniging.

*Jan W. opende de score door een prachtig halfje. Ook NEO had hier en daar wat gewisseld en onze Jan trof daardoor één van de sterkste waldpieken. Ergens in het middenspel was daar ineens een geweldige aanval van de Laskerspeler, die helaas net niet doorsloeg. Zijn opponent was echter onder de indruk en kwam in vrijwel gewonnen stelling met een remise-aanbod. Na kort overleg nam Jan dit uiteraard gretig aan. Zijn sympathieke tegenstander verklaarde na afloop, dat hij tegen een 2200 man dacht te spelen en dus was ook hij met de puntendeling in z’n nopjes…

*We kwamen op voorsprong door een fantastische zege van Johnny. Zijn opponent was eveneens niet van een ‘prutskaliber’, maar onze topscorer liet met de witte stukken geen spaan heel van de zichtbaar aangeslagen NEO-speler. Johnny heeft het naar z’n zin in het tweede en dat is in zijn creatieve spel duidelijk zichtbaar, chapeau!

*Willem incasseerde de enige nul van de avond, maar dit ging zeker niet zonder slag of stoot. Tegen de Burgumer kopman hield hij lang stand en hing er urenlang een verrassing in de lucht. Jammer genoeg verloor onze multi-sportman door een vingerfoutje materiaal en bleken de zwarte lopers uiteindelijk sterker dan de witte paarden. Leuk detail in deze partij was nog, dat Willem ergens op de avond weggestuurd werd om een ‘Maltje’ voor zijn tegenstander te halen, maar niet wist wat dat was. De generatiekloof was een feit…

*Hein consolideerde de gelijke tussenstand door, net als in ronde 1, remise te spelen. Ook nu tegen een veel sterker geachte opponent. Vanuit de opening werd Hein redelijk in de verdrukking gewerkt, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken stond de Bildtker ineens essentieel materiaal voor. Een winnend eindspel kwam op het bord, maar vanwege hevige tijdnood, besloot Hein remise aan te bieden. Een verstandig besluit en een goed resultaat.

*Mark liet na zijn sensationele zege duidelijk weten, dat hij aanwezig was! Oké, het was de hele avond al wat rumoerig in de Burgumer sporthal en die verd…. deur werd steeds wel erg hard dichtgeslagen, maar het viel allemaal in het niets bij de vocale kwaliteiten van Mark.

Het mocht, Mark had een geweldige partij gespeeld en de ontlading was terecht groot!

Een tussenstand van 2-3 dus in het voordeel van Lasker. Een verrassing hing in de lucht, maar dan moesten de heren Stellingwerf, Strikwerda en Tuinstra nog wel ‘even’ 1,5 punt gaan binnenslepen.

*Jacob won en daarmee kon Lasker de wedstrijd niet meer verliezen. Wat lager opgesteld vanwege een drukke werkdag én een lange autorit, trof hij één van de oudgedienden van NEO. Lang was de pot in evenwicht, maar toen Jacob ergens een pionnetje buit kon maken, was er geen houden meer aan en was het vierde Laskerpunt een feit.

*Teamcaptain Thys haalde het winnende halfje binnen en dat was ook meteen het enige positieve wat over deze partij te melden viel. De Bitgumer speelde (hopelijk) zijn slechtste partij van het seizoen en hopelijk ook de laatste partij op de inmiddels vervloekte maandag. Gelukkig zag zijn enigszins ‘bange’ opponent steeds de winnende voortzettingen niet (Thys wel) en nam hij in een vlaag van verstandsverbijstering bij een 2-4 achterstand remise aan. Het kan verkeren…

*De uitslag van Ruurd was daarna niet meer belangrijk, maar zeker wel het vermelden waard. Het werd een echte ‘Ruurd-partij’, waarin beide spelers niet schroomden om af en toe even de stukken terug te trekken. Na een attractief potje schaak werd het punt gedeeld en dat was een prima resultaat voor de Lasker-vedette, die al tijden niet meer had gescoord.

Een geweldige avond en een prima resultaat, waardoor Lasker 2 nu ineens mede-koploper is! Zou het ons voor de eerste keer in de geschiedenis gaan lukken om handhaving in de eerste klasse te bewerkstelligen? Het zou zo maar kunnen… Op 6 januari 2015 volgt de derde ronde uit tegen Schaakcombinatie Leeuwarden.

NEO 1 – Emanuel Lasker 2 (2e ronde FSB, d.d. 08-12-2014);

1. S. Hoekstra (2043) – W. Postma (1597) 1-0

2. H. Kloosterman (1863) – M.M. Kolthof (1778) 0-1

3. P. Postma (1769) – J. Diekstra (1828) 0-1

4. O. Saray (1737) – H. Zondervan (1485) rem.

5. J. Cnossen (1576) – Th. Tuinstra (1926) rem.

6. H. Kooistra (1623) – J. Strikwerda (1890) 0-1

7. K. Dijkstra (1738) – J.S. Wijma (1432) rem.

8. R. Hoekstra (1628) – R. Stellingwerf (1408) rem.

Eindstand: 3-5, Lasker had wit aan de oneven borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (zondag, 14 december 2014 12:41)