Op vrijdag 14 november stond in Sint Jabik de strijd tussen Lasker 2 en Jurjen Tolsma uit Stiens op het programma. Vorig jaar lukte het de mannen uit Het Bildt net niet om kampioen te worden in de 2e klasse, maar door wat wijzigingen in de FSB-competitie promoveerde het sterrenteam toch. In de eerste ronde wachtte meteen een flinke uitdaging, het achttal uit Stiens miste twee seizoenen geleden op een haar na promotie naar het hoogst haalbare in Friesland.

Het werd een superspannende strijd, die in de late uurtjes eindigde in 4-4. Een resultaat waarmee uiteindelijk beide teams prima konden leven. Hieronder het verslag.

*Lasker begon uitstekend met een puntendeling van Willem. Tactisch geposteerd aan bord 1, gaf de Bitgumer multi-sportman geen krimp. Zijn opponent probeerde het wel, maar zag alle aanvalsdriften in niets uitmonden. Toen de kruitdampen waren opgetrokken werd het remise-aanbod van de in Bitgummole wonende tegenstander wijselijk aangenomen.

*We kwamen op voorsprong door een fraaie zege van Johnny. Lasker’s sympathieke wedstrijdleider van vorige week had deze keer weinig in te brengen tegen een ontketende Johnny en kon na enkele uren opgeven.

*Helaas kon Jan het daarna niet bolwerken tegen dominee Overeem. In het middenspel werd een kwaliteit kado gedaan en deze klap kwam Janneman, ondanks hevig verzet, niet meer te boven.

*Jacob maakte er 2-2 van door de taaie Bildtker Brinksma op remise te houden. Kansen waren er over en weer, maar het evenwicht werd niet verbroken. Om even na elven had Jacob echter wel behoorlijk langer nagedacht en dus was de gerookte vredespijp een prima resultaat.

*Ook Mark moest daarna berustten in remise. Hij trof een gedegen opponent, die ergens een pion buitmaakte. Mark moest daarna alle zeilen bijzetten, deed dit naar behoren en sloot de partij rond half twaalf met een puntendeling af.

*Het werd kritiek toen Ruurd vervolgens zijn koning om moest leggen. Op papier trof Ruurd een gelijkwaardige tegenstander, maar daar was in de partij niet veel van te zien. De nestor van Stiens overspeelde de Laskerman met speels gemak en bracht Jurjen Tolsma voor het eerst op voorsprong.

*Hein bracht de tussenstand op 3-4 door de vierde remise van de avond te spelen. Lang zag het daar niet naar uit, maar de Stannebuurster wist van geen wijken. In de slotfase miste hij zelfs nog een winstkans, maar vanwege tijdnood koos hij voor de puntendeling. Gezien het verloop van de partij en de aanzienlijk hogere rating van de Stienser een prima resultaat.

*Aan teamleider Thys de zware taak om een gelijkspel uit het vuur te slepen. Thys arriveerde vanwege een feestje wat later en trof een ervaren, snelle speler. Het tijdverlies werd lange tijd niet goedgemaakt, maar de Bitgumer belandde wel in een comfortabel Koningsgambiet. De zwartspeler keepte echter bekwaam en stuurde de pot naar een gelijkwaardig eindspel met paard tegen loper. Een remise-aanbod werd uiteraard afgeslagen en Thys besloot te forceren. Dat pakte gelukkig goed uit en om even na twaalven werd Lasker’s vierde punt juichend binnengehaald…

Een superspannende avond en een uitstekend resultaat voor de Bildtkers. Een speciaal woord van dank aan wedstrijdleider Murk is op z’n plaats. Hij had de klokken op de juiste wijze voorzien van het nieuwe speeltempo en hield alles keurig in de gaten.

De shoarma smaakte na afloop heerlijk en naast spelers en wedstrijdleider genoot ook trouwe supporter Nauta van het gezellige samenzijn. De tweede ronde staat gepland op maandag 8 december, uit tegen NEO uit Noardburgum.

Emanuel Lasker 2 – Jurjen Tolsma 1 (1e ronde FSB, 1e klasse A, d.d. 14-11-2014)

1. W. Postma – P. Hoogland rem.

2. Th. Tuinstra – G.A. Torensma 1-0

3. J. Strikwerda – Y. Brinksma rem.

4. J. Diekstra – J. Claus 1-0

5. M.M. Kolthof – T. Garcia rem.

6. H. Zondervan – G.A. Nicolay rem.

7. R. Stellingwerf – J. v/d Lune 0-1

8. J.S. Wijma – J. Overeem 0-1

Eindstand: 4-4. Lasker had wit aan de even borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (zaterdag, 15 november 2014 18:43)