Lasker zwicht, maar doet sportieve plicht…

Het was nu niet direct een ‘affiche’ om naar uit te kijken. Op de door veel spelers zo gehate maandagavond mochten vier bekeraars afreizen naar het verre Emmeloord. De verrassende bekerwinnaar (Lasker 2) van twee seizoenen geleden had de voorronde tegen BOB glansrijk overleefd, maar trof in de eerste ronde meteen de kampioen van Friesland.

Kampioen van Friesland, al vele jaren. Helaas willen de mannen uit de polder ook al jaren niet promoveren naar de landelijke KNSB-competitie en dus mogen ze ieder jaar ‘gewoon’ meedoen aan de Friese bekercompetitie.

De Laskermannen arriveerden uit alle delen van het land ruim op tijd in het plaatselijke kerkgebouw. Een leuke locatie, waarin het af en toe even zoeken was naar de juiste zaal, maar waar de bediening niets te wensen overliet en we in de late uurtjes zelfs werden getrakteerd op heerlijke warme hapjes.

Qua schaken hield het niet over, maar kansjes waren er zeker wel.

*Johnny opende de score door de vrede te tekenen met de Emmeloordse teamcaptain. Na een attractieve pot, waarin de kansen over en weer werden verdeeld, was remise uiteindelijk een terechte uitslag. Even leek Johnny de beste papieren te hebben, maar na het goed geziene Txg8 zag het er veel te gevaarlijk uit om door te spelen. Het remise-aanbod van onze nestor werd meteen aangenomen.

*Thys consolideerde de stand door de sympathieke kopman van de thuisclub op remise te houden. De tegenstander speelde een bijzondere opening, waarmee hij de afgelopen weken al veel had gescoord. De Bitgumer was niet onder de indruk, verbloemde zijn wankele gesteldheid na een dagje hard werken en bood op zet 13 remise aan. Hoewel er nog even werd doorgespeeld werd hetzelfde aanbod twee zetten later door de polderman zelf gedaan en was het pleit beslecht.

*Helaas verloor Mark daarna zijn pot. Vanuit de opening kwam hij onder druk te staan en verzuimde voor de juiste voortzetting te kiezen (die er wel was). Mark’s opponent profiteerde uitstekend van de gaten in de witte stelling en liet uiteindelijk geen spaan heel van onze fruitexpert.

*Aan Jacob de zware taak om er nog een gelijkspel uit te slepen. Onze Amsterdammer trof echter een taaie rakker en liet Jacob niet in zijn spel komen. In de lastig te bepalen eindspel sloeg de ervaren Laskerman een remiseaanbod af en besloot te forceren. Dit pakte helemaal verkeerd uit en rond half elf werd de witte koning omgelegd. Jacob’s enigszins geprikkelde tegenstander vond het daarna nog nodig om ietwat te provoceren, maar gelukkig ging niemand er op in.

Een 1-3 nederlaag dus, waar niet veel op valt af te dingen. We kunnen ons nu helemaal gaan richten op de externe competitie die op vrijdag 14 november van start gaat, thuis tegen Jurjen Tolsma uit Stiens. De shoarma werd deze keer maar overgeslagen…

Emmeloord 1 – Emanuel Lasker 2 (1e ronde FSB bekercompetitie, d.d. 03-11-2014).

1. Rob Kamminga (2005) – Thys Tuinstra (1926) rem.

2. Johan ten Napel (1893) – Mark Kolthof (1778) 1-0

3. Henk Valkema (1933) – Jacob Strikwerda (1890) 1-0

4. Nico Lemson (1860) – Johnny Diekstra (1828) rem.

Eindstand: 1-3. Lasker had wit aan de oneven borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (woensdag, 05 november 2014 18:18)