Bûge of Barste!

“Bûge Of Barste”, is de officiële afkorting van schaakclub BOB! Voorafgaand aan de bekerontmoeting met Lasker (FSB), wist één van de tegenstanders uit Oenkerk dit onomwonden te melden en daarmee waren de Bildtkers meteen gewaarschuwd.

Het betekent dus niet “Bier Op Bestelling” of “Bewust Ongeschonken Bestuurder”, zoals in eerdere confrontaties al eens werd geopperd…

De verrassende bekerwinnaar van twee seizoenen geleden, was dit jaar in de voorronde gekoppeld aan de kleine, maar gezellige schaakclub uit Oenkerk. Dit team deed voor de eerste keer mee aan deze competitie. Op papier zou het moeten kunnen, maar met de sterke dominee Kroon als boegbeeld weet je het maar nooit.

Lasker trad aan in de sterkst mogelijke opstelling en dat was natuurlijk een prettig begin. In de vertrouwde Aardappelbeurs werden de vooraf uitvoerig geteste klokken rond kwart voor acht ingedrukt door wedstrijdleider Murk. Het bijzondere speeltempo van 1.05 uur p.p. en elke zet een bonus van 15 seconden wordt tegenwoordig ook in de bekercompetitie gebruikt en dus had de betrouwbare Wommelser niets aan het toeval overgelaten.

*We begonnen uitstekend door een overwinning aan bord 3. Johnny maakte er een fraai schouwspel van, maar het oogde hier en daar ook kansrijk voor de tegenstander. Gelukkig hield de ervaren rot het hoofd koel en was hij er als de kippen bij toen er foutief werd afgeruild. Het resterende eindspel was een makkie.

*Thys kreeg rond tien uur een remiseaanbod en nam dit, na een blik op de overige borden, aan. Vooraf had de teamcaptain al gemeld, dat de punten aan bord 1 waarschijnlijk wel zouden worden gedeeld. Met een gelijkwaardige opponent, die ook nog eens dezelfde speelstijl hanteert was het pleit snel beslecht. De oud-dorpsgenoten konden daarna nog even gezellig bijpraten en dat is ook wat waard!

*Mark bracht het winnende punt binnen. Aan bordje vier trof hij een taaie tegenstander, maar Mark bleef wel steeds wat beter staan. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, was het materiaaloverwicht voldoende voor de volle buit.

*Jacob had het deze avond het lastigst. Vanuit de opening zag het er allemaal prima uit, maar onze wereldreiziger overschatte zijn open g-lijn daarna enigszins. Daar kwam nog eens bij, dat zijn tegenstander de hierdoor verkregen kansen pakte en er ook aanzienlijk minder bedenktijd voor nodig had. Jacob bleef echter rustig, verdedigde gedecideerd en strafte een blunder in de eindfase genadeloos af.

Eindstand: 3,5-0,5. Op 3 november wacht Emmeloord. De kampioen van Friesland is nu niet direct een tegenstander waar al in de eerste ronde naar wordt uitgekeken, zeker niet als deze thuis speelt op maandagavond… Enfin, zoals wel vaker gezegd, “Niets is zeker in de beker”.

Emanuel Lasker 2 – BOB Oenkerk (voorronde FSB-beker, d.d. 24-10-2014):

1. Th. Tuinstra (1933) – J.F. Kroon (1873) rem.

2. J. Strikwerda (1899) – M. Slingerland (1750) 1-0

3. J. Diekstra (1819) – G. Engbrenghof (1590) 1-0

4. M.M. Kolthof (1791) – J.H. Dijkstra (1512) 1-0

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (zaterdag, 25 oktober 2014 13:58)