Op vrijdag 24 januari j.l. was het dan zover! Het immer gezellige en fanatieke vriendenteam van Lasker 2 mocht, in een rechtstreeks duel met koploper NEO 1, gaan uitmaken wie er dit seizoen kampioen zou worden in de 2e klasse A van de Friese Schaakbond. Op voorhand een zware opgave, omdat NEO op papier het sterkste team in deze klasse heeft. Daar kwam nog bij dat sterspeler Johnny vanwege droeve familieomstandigheden ontbrak. Desalniettemin begonnen acht enthousiaste Bildtkers, onder het toeziend oog van wedstrijdleider Berend, vol goede moed aan de confrontatie. Lang, heel lang hing een goed resultaat in de lucht, maar Lasker moest in de late uurtjes toch capituleren en de winst (en daarmee ook het kampioenschap) aan de tegenstander laten. Hoe dat in zijn werk ging leest u hieronder.

 

*We begonnen uitstekend dankzij een klinkende overwinning van Jan. Met het flitsende h4 kwam er snel muziek in de stelling en toen de teamcaptain van NEO daar geen passend antwoord op kon vinden, sloeg de Stannebuurster motormuis vernietigend toe. Naar eigen zeggen had Jan tijdens zijn bezoek aan Wijk aan Zee iets dergelijks op het bord gezien en leek dat hem nu wel leuk om te spelen…

*Ruurd stond na enkele uren best wel goed aan bord 1, maar liet zich intimideren toen de tegenstander iets te vlug e6 speelde. Op dat moment zat er zeker meer in voor zwart. De voortzetting die onze nog puntloze Ruurd verkoos, leidde uiteindelijk naar zijn vierde nederlaag op rij.

*Het werd 1-2 toen ook Willem zijn koning om kon leggen. De Bitgumer speelt dit seizoen erg wisselvallig en zijn partijen varieeren van ‘subliem’ tot ‘brandhout’. Helaas was dat laatste deze avond van toepassing. Na een giftige pion te hebben gesnoept, was het snel gedaan.

*Het werd nog erger toen invaller Gerrit in een nederlaag moest berusten. Gerrit trof aan bord 2 de topper (op papier) van NEO, maar gaf lange tijd geen krimp. Toen in het verre eindspel de witte pionnen wat minder goed bleken te staan dan de zwarte, kwam Lasker op een 1-3 achterstand. Al met al toch een puike invalbeurt van de Sint Jabuurster.

*We konden niet meer winnen toen Mark opgaf. In een alleraardigst potje stond de witspeler lange tijd wel wat beter, maar onze toneelmeester gaf prima tegenstand. Net toen er kansen kwamen voor zwart, snoepte Mark een giftige toren. Dit leidde meteen naar mat in twee en dus het vierde bordpunt voor NEO.

 

Aan Hein, Jacob en Thys de taak om er nog 4-4 van te maken. Met die eindstand zouden beide teams nog kans maken op het kampioenschap. De ervaren Laskerspelers rechtten rond elf uur nog de ruggen en gingen er nog eens goed voor zitten. Gezien de stellingen op dat moment zat een gelijkspel er zeker nog wel in…

 

*Hein bracht ons weer wat dichterbij door zijn pot uiteindelijk te winnen. Tegen een opponent met exact dezelfde rating kreeg Hein kansen, maar deed hij in tijdnood pardoes een toren in de aanbieding. Het pleit leek beslecht, maar de ervaren Laskerman sloeg ineens genadeloos toe. Middels enkele fraaie combinaties kwam de tussenstand op 2-4.

*Helaas kon Jacob daarna zijn partij met een pion meer niet in winst omzetten. Die pion was gesnoept na een onoplettendheid van de sympathieke waldpiek. Deze hield echter vervolgens wel zijn sterke loperpaar en Jacob moest forceren. Lang leek dit tot winst te leiden, maar het was verdraaid lastig en toen de tijd ook in het nadeel begon te werken voor onze Amsterdammer, zat meer dan een puntendeling er niet in.

*Thys won daarna nog, maar de nederlaag voor Lasker 2 was een feit. De Bildtse teamcaptain kwam bijzonder uit de opening en speelde daarna een pot die nu niet direct het predikaat ‘Thys-partij’ zal krijgen. Het kostte ‘zuster Thys’ zeker twintig jaar van zijn leven én een slapeloze nacht, maar in wederzijdse tijdnood werd de taaie NEO-man uiteindelijk toch op een nederlaag getrakteerd.

 

Jammer, maar helaas. De Laskermannen berustten al snel in de nederlaag en togen in opperbeste stemming naar de shoarmatent in Sint Anne. Aangevuld met wedstrijdleider Berend, trouwe supporter Murk en twee hongerige NEO-spelers, werd de avond onder het genot van een heerlijk hapje en drankje nog eens uitgebreid geanalyseerd.

 

Emanuel Lasker 2 – N.E.O. 1 (4e ronde, 2e klasse FSB, d.d. 24-01-2014)

 

1. Ruurd Stellingwerf (1445) – Oktay Sari (1707)               0-1

2. Gerrit de Vries (1318) – Sjoerd Hoekstra (2044)             0-1

3. Mark Kolthof (1773) – Hans Kloosterman (1832)           0-1

4. Thys Tuinstra (1923) – Pieter Postma (1770)                   1-0

5. Jacob Strikwerda (1846) – Klaas Dijkstra (1709)             rem.

6. Willem Postma (1624) – Henk Kooistra (1517)               0-1

7. Hein Zondervan (1457) – Sybe v/d Wal (1457)               1-0

8. Jan Wijma (1452) – Ruurd Kooistra (1519)                     1-0

 

Eindstand 3,5-4,5. Lasker had wit aan de even borden, tussen haakjes de meest actuele FSB-ratings.

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.