Op dinsdagavond 11 januari j.l. reisde een illuster viertal Laskerianen af naar Bolward om daar aan te treden tegen Westergoo 1, het vlaggenschip van de schaakclub uit Bolsward. Johnny, Ruurd en Thys waren al vroeg ter plaatse in ‘Het Convent’, een mooi verenigingsgebouw dat deel uitmaakt van de Protestantse Martinigemeente in de Elfstedenstad. Uitgerekend dominee Hans verscheen ietwat verlaat ten tonele. Hij kon zijn auto niet kwijt en kreeg (zonder TomTom op zak) te maken met het bijzondere éénrichtingsverkeer-beleid ter plaatse.

Westergoo begon enigszins ‘verzwakt’ aan de ontmoeting en moest twee invallers inzetten. Ook Lasker ging niet van start in haar sterkste opstelling (Jacob bevond zich vanwege drukke werkzaamheden weer ergens in de lucht), maar met Ruurd als vervanger moest het goedkomen.

*Johnny opende het bal. Onze nestor had er zin in en overspeelde zijn toch niet misselijke opponent met ogenschijnlijk speels gemak. Toen er middels een slinkse combinatie een pionnetje werd buitgemaakt, was er geen houden meer aan en kon Johnny de rest van de avond genieten van de aantrekkelijke potjes van zijn medespelers.

*Ruurd verloor en dat was een tegenvaller. Toegegeven, zijn sympathieke tegenstander was op papier wel wat sterker, maar er lagen zeker kansen. Ruurd verzuimde echter om eerst maar eens goed te ontwikkelen en kreeg het deksel al snel op de neus. Een ontsnapte witte pion kon uiteindelijk niet meer worden tegengehouden en dus was de nederlaag een feit.

*Hans kwam deze keer niet verder dan een puntendeling. In een vermakelijk potje tegen de in Laskerkringen overbekende kopman van Westergoo, werd de balans nooit verbroken. Een remise-aanbod werd uitvoerig besproken met de Bildtse teamcaptain en uiteindelijk aangenomen. Een wijs besluit, zo zou later blijken.

*Want Thys wist zijn pot in de late uurtjes om te zetten in winst. Hij trof een invaller, maar wel eentje die derde in de interne competitie stond en extern nog niet had verloren. Thys won op zet 21 fraai een pion, maar zijn tegenstander bleek een remisewending te hebben. Uiteraard werd hier niet op ingegaan en werd een kwaliteit gegeven tegen twee pionnen en een ernstige verzwakking van de zwarte stelling. Het resterende eindspel werd beheerst uitgeschoven.

Aan de bar, met vooroorlogse prijzen en vlotte bediening, werd nog even na gesproken en om even na twaalven was het tijd om de inmiddels ijskoude Punto te starten en de warme bedjes op te zoeken.

Inmiddels bevindt Lasker zich weer in de subtop van de sterke 1e klasse A. Alles is nog mogelijk, op vrijdag 11 januari staat de volgende wedstrijd op het programma. ‘Buurman’ Jurjen Tolsma uit Stiens zal dan de tegenstander zijn in het hagelnieuwe MFC in Sint Jabik.

Westergoo 1 – Emanuel Lasker 2 (3e ronde FSB, 1e klasse A, d.d. 11-12-2018);

1.J. Nota – H. Kemperman rem.
2.F. de Boer – J. Diekstra 0-1
3.G. Stornebrink – Th. Tuinstra 0-1
4.H. v/d Pal – R. Stellingwerf 1-0

Eindstand 1,5-2,5. Lasker had wit aan de oneven borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.