Zaterdagmiddag, Alphen aan de Rijn - Een kwartiertje voor 13.00 uur arriveert ook de 2e auto van het Laskeroctet bij speelzaal “De Bron”. Een tocht van ruim 2,5 uur inclusief een kleine pauze. Niks geen ontspannen reisje langs de Rijn maar een tocht ‘vol’ hindernissen. Wat wil het geval? Dolf Wissmann was min of meer zijn brood vergeten. Vergeten in de zin dat hij bij zijn haastige ochtendritueel een grote homp Indische cake uit de koelkast mee griste i.p.v. zijn met zorg geprepareerde 8 boterhammen. Lichte paniek maakte zich (groot)meester van onze Dolf aangezien een hongerklop dreigde. Gelukkig boden zijn reisgenoten Murk, Rienk en Jan H. uitkomst. De cake werd als ruilobject gebruikt en ook een benzinestation ontkwam niet aan Dolf zijn broodroof. Groot was de hilariteit toen bleek dat het onderweg gescoorde broodje ham nog op de toonbank lag in de kop van Noord-Holland. Dit kleine leed wilde ik de lezer niet onthouden aangezien elke schaker zo zijn eigen broodnodige rituelen heeft voor een schaakpartij. Rituelen die letterlijk en figuurlijk ‘voer’ zijn voor psychologen. Echter met de psyche en de mentale weerbaarheid van de Laskerianen was zaterdag niks mis. Integendeel.

 

We begonnen -over mentale weerbaarheid gesproken- goed met een strakke overwinning van Erik Bosma. Erik die het seizoen met 2 ongelukkige nederlagen was begonnen, speelde een puike positionele partij. Een lichtzinnige koningsaanval werd met enkele krachtzetten in de kiem gesmoord en Erik zijn machtige loperpaar deed vervolgens de rest. Een mooi ‘wit puntje’ om maar even in broodtermen te blijven. Deze overwinning vormde een prima voedingsbodem voor nog drie zeges.

Eerst was daar Sikko Ros die met subtiel openingsspel het initiatief naar zich toe trok en ergens een wit pionnetje snoepte. Hij moest het slot nog wel even nauwkeurig spelen maar dit was Sikko wel toevertrouwd.

Dolf Wissmann volgde niet veel later dit voorbeeld. Hij zag wel brood in een dubieuze variant en peuzelde onderweg 2 witte pionnetjes op. Het eindspel serveerde Dolf -gevoed door de krentenbollen van Murk- vervolgens met vaste hand uit.

Jan Hibma zorgde voor het vierde punt door vanuit een solide maar gedrongen stelling messcherp te counteren. Zijn zwarte koning, dame en loper drongen moeiteloos het witte gatenkaasje binnen met ondekbaar mat als gevolg. Kortom een terechte 4-0 voorsprong.

Vervolgens stokte de puntenmachine hoewel Lasker op alle 4 overgebleven borden het beste van het spel had. Jan de Vries kwam met zwart wat minder uit de opening maar beet zich vervolgens als een tijger(brood) vast in zijn opponent. Helaas overspeelde hij in de slotfase zijn hand door remise uit de weg te gaan. Er ging jammerlijk een stuk verloren en hiermee ook de partij.

Rienk Sijbesma volgde helaas dit voorbeeld. Hij sloeg een koningsaanval beheerst af en leek met zijn pluspion op winst af te stevenen. Echter in de overgang naar het eindspel liet hij zich de kaas van het brood eten door de dames te ruilen in plaats van voor mat te gaan. De zwarte vrijpion bleek opeens niet meer te stuiten.

Gelukkig hield Murk Viersma zijn hoofd koel in een onoverzichtelijk dubbel lopereindspel. Hij stond steeds ietsje beter maar moest zijn ‘bol’ er goed bijhouden aangezien een zwarte pion naar de overkant dreigde te lopen. Murk rekende echter goed en het winnende halfje kwam dan ook geen moment meer in gevaar.

Tjalling Wiersma tenslotte had na origineel openingsspel steeds het beste van het spel maar zijn sterke tegenstander verdedigde zich vindingrijk. Net toen het remise leek te worden, vergiste Tjalling zich even en moest hij vervolgens nog een dik uur zwoegen om een ‘halfje wit’ uit het vuur te slepen. Dit deed hij met verve met als gevolg dat Lasker uiteindelijk met 3-5 wist te winnen. Kortom Lasker spekkoper met een broodnodige overwinning op de koploper ASC. Door dit resultaat heeft Lasker zich in de middenmoot genesteld en weer alles in eigen hand. De volgende (thuis)wedstrijd is op zaterdag 12 december in de vertrouwde Aardappelbeurs; aanvang 13.00 uur met de tijdnoodfase rond de klok van half vijf. Fans kunnen rekenen op gratis koffie met een plak Indische cake.

T

ASC

2017

Emanuel Lasker

2030

3

5

1.

Dinard van der Laan

2232

Tjalling Wiersma

2182

½

½

2.

Norbert Jansen

2034

Sikko Ros

2204

0

1

3.

Clement van de Laar

2036

Rienk Sijbesma

2099

1

0

4.

Eric Fraikin

2007

Dolf Wissmann

2016

0

1

5.

Paul de Vries

1990

Erik Bosma

1996

0

1

6.

Wouter Dambrink

1959

Jan Hibma

2046

0

1

7.

Wouter Hennink

1939

Murk Viersma

1841

½

½

8.

Sander de Groot

1941

Jan de Vries

1853

1

0

Door Jan Hibma.

Laatst aangepast (woensdag, 11 november 2015 18:37)