Het zal de lezer niet zijn ontgaan dat de afgelopen weken in het teken stonden van Oranje. Ten eerste het ‘kleine’ Drentse plaatsje Oranje dat werd ‘overspoeld’ door asielzoekers en niet te vergeten het andere ‘grote’ Oranje dat middels een benauwde zege op Kazachstan de Europese kwalificatie in tact dacht te houden. Het werd echter een Oranjebitter aangezien Turkije vrij eenvoudig van Tsjechië wist te winnen. Ook het 1e team van schaakclub Lasker slaagde er afgelopen zaterdag niet in het zoet der overwinning te smaken. Sterker nog met een puntendeling binnen handbereik tegen het sterke Delft ontknoopte er zich een scenario waarbij zelfs Hitchcock zijn vingers af zou likken.

We begonnen overigens afgelopen zaterdag goed in onze eerste thuiswedstrijd in de vertrouwde Aardappelbeurs. De Beurs die nog stond na te trillen op zijn grondvesten als gevolg van het geslaagde feest dat Schuit had georganiseerd vanwege het 50-jarig jubileum van het café. Binnen no-time stonden we met 2-1 voor dankzij twee solide remises van Tjalling Wiersma en Rienk Sijbesma en een relatief snelle overwinning van Dolf Wissmann.

Tjalling verraste vijand maar vooral vriend met een voor zijn doen ongebruikelijke openingskeus. Hij kreeg in ruil voor een pion actief stukkenspel en hoewel beide heren het nog wel even probeerden, werd er in een dynamisch evenwicht uiteindelijk tot remise besloten. Een goed resultaat met zwart voor ons clubicoon.

Rienk volgde dit voorbeeld niet veel later. Al snel ontstond er een eindspel waarin het de vraag was welk stuk sterker was: Rienk zijn loper of het paard van zijn opponent. Na wat geruil over en weer werd deze vraag met een remisehanddruk beantwoord. Eveneens een prima halfje met de zwarte stukken.

Dolf vloog er na snelle dameruil vol in met de witte stukken waarbij het goed getimede g5 de knuppel in het hoenderhok gooide. Slechts de factor tijd leek nog roet in het eten te kunnen gooien maar de 30 seconden die er per zet bijkomt, komt Dolf zijn spel zeker ten goede. Zo wist hij ook deze keer zonder grote haperingen de partij naar zijn hand te zetten. Met twee witoverwinningen kan Dolf terugzien op een flitsende seizoenstart. Een 2-1 tussenstand derhalve.

Helaas kreeg deze flitsende start geen vervolg; sterker nog 3 nederlagen van uiteenlopend karakter deden de kansen op een eindoverwinning drastisch keren. Ten eerste was er de nederlaag van Murk Viersma met zwart. Murk werd langzaam maar zeker iets teruggedrongen maar dan is hij normaalgesproken op zijn best. Hij rokeerde naar eigen zeggen te snel en het lukte hem helaas niet zijn verdedigingslinie in tact te houden en uiteindelijk was er geen houden meer aan.

Erik Bosma volgde dit voorbeeld niet veel later; eveneens met zwart. Hij speelde weer eens origineel en zijn pionoffer leek in het middenspel genoeg compensatie te bieden tegen de vijandelijke koning. In een scherpe stelling koos Erik helaas niet de beste voortzetting en kon hij het tij niet meer keren.

Thys Tuinstra leek zich na een rustige opening in het middenspel wat kansen te creëren maar toen zijn aanval niet doorsloeg werd hij langzaam maar zeker teruggedrongen. Thys probeerde uiteraard nog van alles maar zijn tegenstander –de oomzegger van Tjalling notabene- liet geen steken vallen en dirigeerde de partij met vaste hand naar winst. Een 2-4 tussenstand derhalve met Jan Hibma en Sikko Ros nog aan het spelen met de witte stukken.

Jan bouwde een klein openingsvoordeel uit tot een prachtige stelling en winst leek slechts een kwestie van tijd. Een listige counter vlak voor de tijdcontrole bracht zijn opponent met de naam Oranje weer terug in de strijd maar Jan had goed gezien dat het resterende toreneindspel winnend was en zo geschiedde ook. Kortom geen Oranjebitter maar “Oranje boven” voor Jan.

Ook Sikko was na een wisselvallige partij in een toreneindspel beland dat hij aanvankelijk superieur behandelde. In het zicht van de haven en ook onder lichte druk van de klok verslapte Sikko even en er ontstond een stelling die niet meer te winnen leek. Gedesillusioneerd berustte Sikko dan ook in een puntendeling waarmee de 3.5 -4.5 nederlaag een feit was. Nog groter was de ontgoocheling toen onze grootmeester in het oplossen van schaakproblemen Dolf aantoonde dat de slotstelling middels een studieachtige wending alsnog te winnen was. Kortom niet alleen een bittere pil voor Sikko maar voor het hele team. Door dit resultaat staat Lasker 1 nu 8e in de derde klasse C met 1 punt uit 2 wedstrijden.