Na 2 zevenklappers op rij was er het 1e team van de schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie alles aan gelegen opnieuw toe te slaan. Als tegenstander fungeerde afgelopen zaterdag HSP/Veendam; op papier een te nemen horde. Echter de praktijk is vaak een ander verhaal. Zo niet deze keer; het werd bijna weer een zevenklapper.

We begonnen de uitwedstrijd flitsend door een bliksemoverwinning van Erik Bosma met wit. Erik offerde een stuk op e6 en toen zijn tegenstander hier al te lichtzinnig op reageerde was Erik er als de kippen bij om de zwarte monarch in een fraai netmat te vangen.

Vervolgens consolideerde Rienk Sijbesma -eveneens met wit- met een gedegen remise de voorsprong. Hij kwam een tikkeltje beter uit de opening maar dit voordeel verzandde al snel in een evenwichtig paardeindspel waar voor beide spelers geen verdere eer aan viel te behalen.

Ronald van der Veen bouwde de voorsprong verder uit. Hij kwam met wit iets minder uit de opening maar de stelling zat vol kleine geniepigheden. In gelijkwaardige stelling ging Ronald zijn tegenstander dan ook jammerlijk in de fout met een 0.5 tegen 2.5 tussenstand als gevolg.

Tjalling Wiersma moest met de zwarte stukken alle zeilen bijzetten na een mislukt pionoffer. Dit is ‘onze veteraan’ meestal wel toevertrouwd en zo ook deze keer. Hij rechtte zijn rug en op karakter en middels een tactisch grapje wist hij uiteindelijk de remisehaven te bereiken.

Dolf Wissmann trok met zwart fel van leer en deed opnieuw een gooi naar de schoonheidsprijs. Hij zette op beide vleugels het bord in vuur en sloeg vervolgens op de koningsvleugel middels een fraai pionzetje beslissend toe. In combinatie met zijn nieuwe kussen zal Dolf de komende nachten ongetwijfeld goed slapen ‘op deze partij’.

Sikko Ros speelde aan het topbord met wit een ingewikkelde partij. Zijn koning leek kwetsbaar maar toen zijn opponent één mindere damezet deed, trok Sikko het initiatief gedecideerd naar zich toe en niet veel later ook de partij. Een zwaarbevochten maar uiteindelijk terechte overwinning voor onze topscoorder. Tussenstand 1-5.

Murk Viersma zette zijn zwarte stukken als vanouds allemaal goed neer en leek klaar om de witte koning te bestormen. Echter er kwam ergens een kleine kink in de kabel en toen Murk ook nog werd opgezadeld met een dubbelpion was er sprake van een dynamisch evenwicht met de vredespijp als gevolg.

Jan Hibma was -het zal de lezer inmiddels niet meer verbazen- als laatste uit. Middels rechtlijnig positiespel had hij het betere eindspel bereikt. Speculerend op de tijdnood van zijn opponent begon hij echter enigszins te forceren hetgeen deze keer goed uitpakte met een lieve kleine a-pion die niet meer te stuiten was.

Al met al een terechte maar toch op een aantal borden zwaarbevochten 1.5 – 6.5 overwinning. Kortom de Laskertrein is op stoom. Helaas wist de koploper ook overtuigend te winnen en is de kloof nog steeds 2 punten en promotie met nog 1 ronde te gaan een ‘droomscenario’. Door het gelijke spel van Sneek staat Lasker nu overigens ongedeeld tweede. Met de derby tegen Philidor Leeuwarden nog voor de boeg- op 25 april in de vertrouwde en verbouwde Aardappelbeurs- is een 2e plaats waarschijnlijk het hoogst haalbare maar je weet het maar nooit in zo’n slotronde.

 

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen

HSP/Veendam

1895

Emanuel Lasker

2044

1.

Peter Riksten

2072

Sikko Ros

2224

0

1

2.

Rienk Hoogeveen

1897

Tjalling Wiersma

2192

½

½

3.

Jan Lulof

1912

Rienk Sijbesma

2094

½

½

4.

Wiebe Wielenga

1957

Dolf Wissmann

1992

0

1

5.

Thale Hadderingh

1866

Erik Bosma

1968

0

1

6.

Olaf Cliteur

1893

Jan Hibma

2029

0

1

7.

Theo Mooijman

1807

Ronald van der Veen

1996

0

1

8.

Lucien Jerphanion

1755

Murk Viersma

1861

½

½

 

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma.

 

Verslag van onze tegenstander

Laatst aangepast (zondag, 12 april 2015 17:30)