SCHAAKTEMPEL MET LEDVERLICHTING BRENGT LASKER (NOG) GEEN VERLICHTING

Zaterdag 3 november klokslag 13.00 uur, Aardappelbeurs -  Na een kort openingswoord van teamcaptain Erik Bosma zetten  de spelers van Lasker 1 en De Waagtoren 1 uit Alkmaar zich achter de borden voor de 3e wedstrijd in de 2e klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Pikant detail is, dat Erik jarenlang lid is geweest van de Waagtoren met als gevolg, dat er vooraf amicaal met elkaar werd omgegaan. Echter na het startschot vlogen de 16 denksporters elkaar onvervaard naar de strot gelijk ‘burlende’ herten in de bronstijd. Normaal gesproken zorgt dit natuurgeweld voor geluidoverlast, maar niet deze keer.

Kroegbaas Schuit had namelijk geen halve maatregelen genomen en het plafond van de roemruchte Aardappelbeurs met 1,5 meter verlaagd en er ook nog eens subtiele ledverlichting in aangebracht. Kortom er was rust en licht. Helaas bracht de nieuwe ledverlichting Lasker geen verlichting in de zin van een overwinning. Na een zware uitputtingsslag won De Waagtoren uiteindelijk (terecht) met 3-5.

 

 

We begonnen goed met een solide remise van kopman en wijze uil Tjalling Wiersma. Hij moest het met zwart opnemen tegen de in bloedvorm verkerende Danny de Ruiter, gezien zijn recente overwinningen op de grootmeesters! Ivan Sokolov en Jan Timman. Tjalling was niet onder de indruk en loste de kleine openingsprobleempjes middels zijn fenomenale spelinzicht in no-time op met een terechte puntendeling als gevolg.

Niet veel later volgde Murk Viermsa dit voorbeeld met wit aan het staartbord. Ook hier geen gevecht op leven en dood, maar slechts wat lichte contacten tussen de geweien. Al met al een prima halfje van Murk met als gevolg een 1-1 tussenstand. Op de borden 2 t/m 7 ging het er echter minder vredelievend aan toe.

Nieuw lid Ronald van der Veen trof een agressieve zwartspeler. Ronald bleef echter rustig, hield zijn dekking gesloten en kwam gelijkwaardig uit de opening. In de overgang naar het toreneindspel ging er echter iets mis in de zin, dat er een pion verloren ging. Ronald ging derhalve in de tegenaanval, maar kon uiteindelijk niet voorkomen, dat de vrije b-pion promoveerde met een nederlaag als gevolg.

Dolf Wissmann bracht Lasker met de zwarte stukken weer langszij middels een zwaarbevochten overwinning. Dolf offerde een pion voor vage compensatie. Er ontstond een dynamische stelling waarin elke verslapping fataal was. Een goed getimed remiseaanbod van Dolf deed zijn opponent besluiten te forceren waarbij hij echter iets over het hoofd zag. Dolf was er dan ook als de kippen bij om dit af te straffen.

Sikko Ros met wit trof een tegenstander van formaat. Hij had aanvankelijk een licht ruimteoverwicht, maar zijn tegenstander wist van geen wijken en ontworstelde zich langzaam maar zeker aan de druk. Sikko werd vervolgens steeds verder in de verdediging gedrongen en er ging zelfs een pion verloren. Hoewel hij zich vervolgens als een leeuw verdedigde moest de koning der dieren uiteindelijk toch zijn koning omleggen. Tussenstand 2-3.

Door een nederlaag met zwart van Erik Bosma steeg het water Lasker nog verder aan de lippen. Erik zette zijn partij ook nu weer degelijk op en kwam goed uit de opening en ook in het middenspel had hij het beste van het spel. Echter waar 2 seizoenen geleden alles wat Erik aanraakte in goud veranderde, hapert de puntenmachine van weleer nu even. Ook deze keer ging er uiteindelijk iets mis. Door dit resultaat wisten Jan en Rienk waar ze aan toe waren: winnen!

Jan Hibma snoepte met zwart een pion mee met als gevolg, dat hij in de verdediging werd gedrukt. Als een jachtluipaard loerde hij echter op de counter en middels een venijnig paardzetje nam hij het initiatief over. Zijn opponent trok echter aan de noodrem  en wikkelde af naar een dreigend eeuwig schaakmechanisme. Jan besloot op zoek te gaan naar groter wild. Helaas ging erin het resterende eindspel onnodig een pion verloren en daarmee uiteindelijk de partij. De  natuur kan soms wreed zijn.

Rienk Sijbesma met wit en zijn tegenstander maakten er een ware uitputtingsslag van. Gelijk bronstige herten vlogen ze elkaar de hele middag  in de haren. Over en weer brachten ze met hun geweien de nodige schade toe, hetgeen met name bij de zwartspeler met de  nodige verbale uitspattingen gepaard ging. Gelukkig dempte het nieuwe plafond deze geluidsoverlast. Rienk maakte uiteindelijk een pion buit en liet vervolgens zijn prooi niet meer los.

Door de overwinning van Rienk werd het uiteindelijk 3-5 in het voordeel van De Waagtoren. Een terechte zwaarbevochten overwinning. Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen.

En de stand.

Laatst aangepast (zondag, 04 november 2012 23:16)