Zaterdag 31 maart 2012 – In hartje Amsterdam staat voor Lasker 1 de voorlaatste competitieronde in de 2e Klasse A op het programma. Als tegenstander fungeert Caïssa 3, het team van oud-Laskerlid Abe Douwe Willemsma. Er moet gewonnen worden om degradatie te voorkomen. Na de bekerstunt van Lasker 2 de vorige avond kan Lasker 1 natuurlijk niet achterblijven. De titel doet reeds vermoeden, dat er wordt gewonnen. Dit klopt inderdaad, maar de winst is zwaarbevochten. Het Chinees wok- en grilbuffet na afloop smaakt dan ook opperbest, waarbij met name de gegrilde zalm het neusje van de zalm is.

Met het oog op de voorkennis -lees wie speelt welke openingen- van Abe Douwe heeft onze teamleider Erik Bosma voor de verandering eens een tactische opstelling uit de hoge hoed getoverd. Aangezien Abe Douwe dit min of meer ook heeft gedaan, komen op papier de sterkste spelers elkaar tegen op de borden 4 en 5. Kortom, een treffen dat zowel vooraf als ook tijdens de wedstrijd bol staat van de tactische vondsten.

Dolf Wissmann –de kersverse kampioen van Nederland in het oplossen van schaakproblemen en dat liefst voor de 12e keer- opende rustig en voelde zich naar eigen zeggen niet in topvorm. Er volgde met de witte stukken in iets betere stand dan ook al snel een remiseaanbod, dat na enig aarzelen werd geaccepteerd.

Johnny Diekstra bracht ons met zwart op voorsprong door een puike partij af te leveren. Hij offert een kwaliteit en krijgt een superpaard op d3. Zijn opponent mist vervolgens de meest agressieve tegenkans via de koningsvleugel, geeft een kwaliteit terug maar wordt door enkele krachtzetten tot de orde geroepen door Johnny.

Murk Viersma countert zich met zwart vervolgens knap naar een puntendeling. Zijn tegenstander heeft een Nimzo-Indisch motief in zijn stelling en breekt op het juiste moment met zijn loperpaar de stelling open. Na een mooi schijnoffer van een paard op e5 begint Caïssa het punt al te tellen. Maar er is buiten de verdedigingskunsten van Murk gerekend en ineens blijkt het toch remise! De armetierige witte loperdiagonaal is voor de witspeler nog net op tijd sterk genoeg om eeuwig schaak te forceren.

Sikko Ros loopt met zwart tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aan. Zijn opponent pakt het positioneel aan en een compact centrum met een zeer sterk paard houden Sikko in bedwang. Na een thematisch damevleugeloffensief via de a-lijn speelt de tegenstander van Sikko gepointeerd de beide torens naar zwarts 7e lijn en de stukken kunnen vervolgens helaas voor Sikko in de doos. Tussenstand 2-2.

Lasker komt vervolgens op voorsprong door een solide overwinning van Rienk Sijbesma. Met vaste hand dirigeert hij zijn zwarte stukken richting witte koning en hoewel zijn tegenstandster nog even spartelt, laat Rienk het voordeel niet meer los.

Tjalling Wiersma bouwt achter de witte stukken gezeten de voorsprong verder uit door een typische Tjalling partij. Een toreneindspel met een klein voordeeltje mondt al snel uit in een pionneneindspel en dan weten intimi wel hoe laat het is: de buit is binnen.

Helaas vergooit Erik Bosma zijn openingsvoordeel met wit door een kleine onachtzaamheid, hetgeen gelijk een pion kost. Hoewel Erik vervolgens vecht voor wat hij waard is, laat oud-Laskerlid Abe Douwe niet meer los en tikt het pionneneindspel vervolgens beheerst uit. Tussenstand 3-4 voor Lasker en vaste lezers van deze rubriek weten dan wel hoe laat het is.

Jan Hibma is nog aan het spelen (met wit) en deze keer is remise voldoende voor de teamwinst. Echter Jan is een pion achter geraakt zonder noemenswaardige compensatie. Hij weet gelukkig middels enig tactisch kunst- en vliegwerk het tij te keren en wikkelt af naar een ongelijk lopereindspel, dat hij moeiteloos remise weet te houden. Door deze zege heeft Lasker 1 de laatste strohalm -om degradatie te voorkomen- vastgepakt. Echter de laatste ronde moet gewonnen worden van Boven IJ, dat net als Lasker 4 punten heeft, maar meer bordpunten. Op 21 april is het zover en weten we of Lasker het verblijf in de 2e Klasse A met een jaar kan verlengen of dat degradatie naar de 3e Klasse een feit is.

T

Caissa 3

2056

Emanuel Lasker

2023

1.

Francis Lesman

2081

Dolf Wissmann

2001

½

½

2.

Jos ten Hacken

2090

Murk Viersma

1874

½

½

3.

Abe Willemsma

2099

Erik Bosma

1998

1

0

4.

Paul Janse

2104

Sikko Ros

2186

1

0

5.

Rik Salomons

2124

Tjalling Wiersma

2188

0

1

6.

Annemarie Volkers

1999

Rienk Sijbesma

2100

0

1

7.

Dennis Breuker

1986

Jan Hibma

1985

½

½

8.

Han Mawira

1966

Johnny Diekstra

1855

0

1

Door Jan Hibma.

Hier het beeldend verslag van de tegenstander. 

 

Laatst aangepast (maandag, 02 april 2012 13:03)