WASSENDE WATER BEZORGT LASKER KATER

De eerste zaterdag van 2012 stond voor het 1e team van Lasker in het teken van lijfsbehoud in de 2e klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Na 4 nipte nederlagen stond het water Lasker nagenoeg aan de lippen. Het motto was dan ook: winnen van Utrecht 2. Na een nieuwjaarswens van wedstrijdleider Zwanepol uit buurprovincie Groningen refereerde teamleider Erik Bosma nog even aan het wassende water en mogelijke dijkdoorbraken. Echter de bovenzaal van de roemruchte Aardappelbeurs torent metershoog boven het Bildtse landschap uit. Overstromingsgevaar was dus niet aan de orde. Helaas ging Lasker wel nat, maar was ook nu zeker niet kansloos.

 

 

We begonnen slecht door een nederlaag van Johnny Diekstra. Johnny zette zijn partij met wit rustig op en er leek geen vuiltje aan de lucht. In het middenspel ging er ergens iets mis en Johnny ging uiteindelijk kopje onder.
Murk Viersma was deze keer met zwart vastbesloten niet te verliezen en kwam na een reeks gezonde zetten mogelijk zelfs een tikkeltje beter te staan. Hij besloot geen ijzer met handen te breken, maar te kiezen voor het halve ei.
Jan Hibma bracht Lasker langszij door met wit onvervaard op de zwarte koning af te gaan. Zwart counterde echter bekwam in het centrum, maar werd na twee mindere zetten plotseling van het bord geofferd door een ontketende Jan.

Dolf Wissmann met zwart bracht Lasker zelfs op een 2,5 tegen 1,5 voorspong door net als Jan onverschrokken de vijandelijke koning te bestoken. Hierbij offerde hij een pion voor actief stukkenspel, hetgeen de witte monarch uiteindelijk niet overleefde. Een puike partij van Dolf.
Rienk Sijbesma met zwart consolideerde deze voorspong door een zwaarbevochten puntendeling. Een diezelfde ochtend nog bekeken pionoffer kwam daadwerkelijk op het bord en Rienk kreeg hiervoor zeer actief stukkenspel. Zijn niet malse opponent gaf echter geen krimp en dwong middels een zetherhaling net op tijd remise af. Tussenstand 3-2 derhalve voor Lasker en een sensatie leek in de lucht te hangen.


Helaas vergooide Erik Bosma met wit –na een mooi opgezette opening en gewaagd spel inclusief stukoffer- zijn aanvalskansen middels een mindere voortzetting in een zeer ingewikkelde stelling. Erik vocht daarna voor wat hij waard was, maar helaas was een nederlaag niet meer af te wenden. Tussenstand 3-3.
De hoop was vervolgens gevestigd op ons clubicoon en rots in vele brandingen Tjalling Wiersma. Tjalling kreeg met zwart zijn stellinkje tegen een sterke jeugdspeler en ging met zwaar materiaal op de witte koning af. Door een vingerfoutje verloor hij echter een belangrijke pion, waardoor de kansen plotseling keerden. Tjalling verdedigde zich vervolgens vindingrijk, maar kon uiteindelijk niet voorkomen, dat de witte b-pion promoveerde met als gevolg, dat we met 3-4 achter stonden.
Zou het topscoorder Sikko Ros nog lukken om de gelijkmaker aan te tekenen?  Sikko stond met de witte stukken lange tijd een tikkeltje beter, maar zijn sterke tegenstander manoeuvreerde zich behendig naar een beter staand eindspel. Met het oog op de tussenstand wenste hij dit niet te forceren en werd uiteindelijk tot remise besloten.

Kortom, wederom een nipte maar zeker niet kansloze nederlaag waardoor het water -lees degradatiespook- Lasker nu echt aan de lippen staat. Echter met nog 4 ronden tegen de nummers 9, 8, 7 en 6 te gaan is Lasker nog lang niet kopje onder. De volgende ronde tegen de nummer 9 Hilversum 2 is wel cruciaal in de zin, dat er dan maar echt één ding telt en dat is winnen!

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen:
Lasker 1        -    Utrecht 2

Tjalling Wiersma    -    Tycho Dijkhuis        0-1
Sikko Ros        -    Vincent Diepeveen        rem.
Rienk Sijbesma    -    Robert Beekman        rem.
Erik Bosma        -    Andre Bouwmeester        0-1
Dolf Wissmann    -    Pieter Nieuwenhuis        1-0
Jan Hibma        -    Pieter de Groot        1-0
Murk Viersma        -    Harm Theo Wagenaar    rem.
Johnny Diekstra    -    Meindert van der Linde.    0-1

Lasker had wit  aan de even borden. Eindstand 3,5 -4,5.

Door Jan Hibma.

Laatst aangepast (zondag, 08 januari 2012 23:46)