Sint Jacobiparochie, zaterdag 20 november  – De Aardappelbeurs trilde weer eens ouderwets op haar grondvesten in de wedstrijd tussen Lasker 1 en Schaakwoude 1 uit Damwoude in de 3e klasse A van de landelijke schaakcompetitie. 
Op papier leek dit treffen  -Lasker stond na 2 ronden  gedeeld eerste en Schaakwoude laatste- een gelopen race, maar in de praktijk was er sprake van een ‘hell of a job’ . 

Lasker begon overigens flitsend na 2 goede rechtlijnige overwinningen van Erik Bosma en Jan Hibma. In hoeverre de nieuwe stoelen hierin een rol speelden zal wel altijd een raadsel blijven, maar Erik en Jan konden na ruim 2 uur spelen comfortabel achter over leunen.
Erik won met wil al snel een pion en toen hij een tweede arresteerde, moest hij nog wel even nauwkeurig spelen, maar dit was Erik wel toevertrouwd. Zijn torens beheersten alle belangrijke velden en zijn pionnen deden de rest.
Jan Hibma snoepte een wit pionnetje mee -weliswaar een dubbelpion- en kwam middels een paar venijnige tactische wendingen zienderogen beter te staan.  Middels een kwaliteitsoffer besliste hij uiteindelijk de partij in stijl.

Murk Viersma consolideerde de 2-0 voorsprong middels een gedegen remise. Hij had met wit wel wat ruimtevoordeel, maar zijn opponent schoof alles beheerst dicht en gezien de tussenstand besloot Murk geen ijzer met handen te breken en zich tevreden te stellen met het halve punt.
Schaakwoude kwam echter op karakter langszij middels 2 zwaarbevochten overwinningen.  Johnny Diekstra won in een scherpe partij wel de witte dame, maar zijn tegenstander had hiervoor meer dan voldoende compensatie en toe zijn torens de zwarte stelling binnen drongen was er voor Johnny geen houden meer aan.

De nog ongeslagen Dolf Wissmann ging met wit in een tactisch gevecht ten onder. Hij gooide de knuppel in het hoenderhok door een stuk te offeren voor drie pionnen, maar dit waren er niet ‘drie op een rij’, maar drie achter elkaar.  Zijn opponent speelde hier handig ‘omheen ‘ en Dolf kwam er niet meer aan te pas met de constatering, dat hij nog nooit een partij had verloren met nog alle 8 (witte) pionnen op het bord.

Sikko Ros bracht Lasker tegen zijn oude club weer op voorsprong middels een beproefd concept .  Hij wikkelde met wit af naar een eindspel van een sterk paard tegen een slechte loper. Ondanks een paar schoonheidsfoutjes is het predicaat modelpartij zeker op zijn plaats en snoerde hij zijn tegenstander helemaal in met een 3,5 tegen 2,5 voorsprong als gevolg.

Aan de routiniers Tjalling Wiersma en Rienk Sijbesma -beide met zwart- de opdracht om deze voorsprong vast te houden of eventueel uit te breiden.  Dit lukte uiteindelijk na zware strijd, maar hier zit wel een verhaal aan vast.
Tjalling had de hele partij het initiatief, maar zijn opponent verdedigde zich taai en kreeg zicht op de remisehaven. Tjalling geeft echter nooit remise als er nog muziek in de stelling zit en dat zat er zeker in. Hij kreeg echter -tegen zijn zin- het volle punt in zijn schoot geworpen toen zijn tegenstander zich gewonnen gaf met de mededeling, dat hij weg moest vanwege andere verplichtingen. Een onbevredigend einde van een taai gevecht.

De overwinning was dus inmiddels binnen waardoor Rienk vrijer kon spelen.  In een meeslepend tactisch gevecht leken de kansen per zet te wisselen. In het eindspel echter bracht Rienk de oude wet van leermeester Mulder van Leens Dijkstra in praktijk door de boel de boel te laten en met zijn koning en toren naar het front te gaan. Dit bleek uiteindelijk in combinatie met tijdnood van zijn opponent na bijna 6 uur spelen genoeg voor een zwaarbevochten punt.

Al met al een terechte 5,5, -2,5 overwinning voor Lasker, die echter niet zonder slag of stoot tot stand kwam.  Door een nipte overwinning van Philidor Leeuwarden op medekoploper De Twee Kastelen staat Lasker nu ongedeeld eerste met 6 uit 3. Een punt voor op Philidor Leeuwarden hetgeen het treffen tegen datzelfde Philidor op 11 december in het hol van de leeuw een extra lading geeft.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen.

T

Emanuel Lasker

2002

Schaakwoude

1923

1.

Rienk Sijbesma

2051

Jan Sybren Zagema

1904

1

0

2.

Dolf Wissmann

2004

Anno Steenberg

2038

0

1

3.

Tjalling Wiersma

2154

Sipke de Hoop

2013

1

0

4.

Sikko Ros

2128

Wietse de Jong

1981

1

0

5.

Jan Hibma

1971

Evert Drijver

1937

1

0

6.

Erik Bosma

1988

Wopke Brandsma

1834

1

0

7.

Johnny Diekstra

1880

Bart Lemstra

1897

0

1

8.

Murk Viersma

1844

Gerben van der Heide

1777

½

½

 Door Jan Hibma.