Sneek, zaterdag 26 september 2009 – In het arbeidscentrum te Sneek stond zaterdag de 1e ronde van de landelijke schaakcompetitie in de 3e Klasse A op het programma. Het gedegradeerde Lasker trof  het altijd lastige Sneek, waartegen 2 seizoenen  geleden in de slotronde de promotie werd behaald na een bloedstollend gelijkspel. Ook nu weer waren de teams zeer aan elkaar gewaagd, maar trok het 1e team van de schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie uiteindelijk na bijna 6 uur spelen aan het langste eind met 3,5 tegen 4,5.

 

 

We begonnen slecht  met nederlagen van respectievelijk Murk Viersma en Johnny Diekstra.  Murk kwam in het eindspel iets minder te staan, maar er leek niet veel  aan de hand. In een paardeneindspel ging er echter een pion verloren en het was uiteindelijk deze pion, die Murk te machtig werd. Johnny ging onvervaard op de zwarte koning af, maar directe winst zat er niet in. Een mindere zet deed de kansen keren en hoewel Johnny zich nog vindingrijk verdedigde, was het resterende eindspel niet meer te houden.

Tjalling Wiersma bracht Lasker weer terug in de wedstrijd middels een puike aanvalspartij. Enige huisvlijt leverde het nodige ruimtevoordeel op, dat met vaste hand werd uitgebouwd tot een winnende koningsaanval.

Dolf Wissmann bracht de stand weer in evenwicht middels een eveneens nagenoeg perfect uitgevoerde koningsaanval. Ook hier legde enige research vooraf Dolf geen windeieren. Het mat in zes was een fraaie bekroning van een sterk gespeelde partij!

Supersub Mark Kolthof werd echter uiteindelijk man of de match. Tegen zijn toch niet malse opponent ging Mark noodgedwongen met zijn koning aan de wandel, waarmee hij en passent een pionnetje meepakte. Het bleek uiteindelijk dit kleinood, dat Mark de winst en Lasker een 2-3 tussenstand opleverde.  Deze tussenstand werd geconsolideerd middels 3 zwaarbevochten puntendelingen.

Rienk  Sijbesma gaf als vanouds geen krimp in een lastige stelling. Toen de kruitdampen uiteindelijk waren opgetrokken, was de stelling volkomen in evenwicht en werd de vredespijp gerookt.

Ook Erik Bosma moest vol aan de bak, nadat hij met rechtlijnig spel een pion had gewonnen. Zijn creatieve tegenstander vocht zich echter op karakter terug in de wedstrijd , hetgeen uiteindelijk een remise opleverde en een 3-4 tussenstand.

Het was tot slot aan Jan Hibma om het beslissende halfje binnen te halen. In een partij met wisselende kansen stond Jan eerst duidelijk beter, maar later keerden de kansen. Jan wenste echter niet te verliezen en counterde na bijna 6 uur spelen  aalglad naar remise middels eeuwig schaak.

Kortom een zwaarbevochten zege tegen het sterke Sneek.  Aangezien alle 5 wedstrijden in  4,5 – 3,5 eindigden staat Lasker gedeeld 1e met nog 4 teams waaronder ‘aartsvijand’ Philidor 2.

De overwinning werd na afloop gevierd met een  rijsttafelfestijn in Klein Java, waar de hongerige Laskerianen en Mark in het bijzonder wel raad mee wisten.

Tot slot volgen hier nog de gedetailleerde uitslagen. Lasker had wit aan de oneven borden.

 

Sneek 1                     -           Lasker 1

J. Fluit             -           T. Wiersma     0-1

T. Schram       -           D. Wissmann 0-1

C. Kuitert       -           E. Bosma       rem.

H. Holl             -           R. Sijbesma    rem.

J. Lootsma     -           J. Hibma        rem.

A. Kloosterman-       M. Viersma   1-0

T. Fleur                        -           J. Diekstra     1-0

D. v/d Meulen         -           M. Kolthof     0-1

Eindstand 3,5 tegen 4,5 in het voordeel van E. Lasker.

 

Door Jan Hibma.