Hechte teamprestatie resulteert in daverende sensatie

Vrijdagavond 2 oktober, MFC Sint Jacobiparochie – Het is tegen de klok van 23.00 uur als het remiseaanbod van Murk Viersma wordt geaccepteerd en de tussenstand in de kampioenskraker tussen Philidor Leeuwarden 1 en Emanuel Lasker op 1-2 komt. Met nog 1 partij te gaan genoeg voor de titel aangezien Lasker op basis van een beter “doelsaldo” aan een gelijkspel genoeg had. Een daverende sensatie maar geen aanleiding tot uitbundig gejuich en gezang maar wel beschaafde hoofdknikjes en gebalde vuisten waar de klaverjassers nog wel wat van kunnen leren.

Een avond met een hele voorgeschiedenis. Wat wil het geval? Het hele schaakleven lag sinds half maart stil met als gevolg dat de slotronde van het Friese schaakseizoen 2019-2020 nog open stond. Een gemeenschappelijke slotronde waarvan de schaakclub Emanuel Lasker de organisatie destijds op zich had genomen. Overleg over en weer of het door moest/kon gaan. Volgens de richtlijnen mocht het. Echter vier van de 8 teams -waarvoor er niet veel meer op het spel stond- besloten niet af te reizen naar Sint Jacob en kregen reglementaire uitslagen. Voor de overige 4 viertallen stond er echter genoeg op het spel en die vlogen elkaar dan ook -op gepaste afstand en met inachtneming van de regels- figuurlijk in de haren. Dit onder toeziend oog van wedstrijdleider en corona-coördinator Jan Hibma die derhalve deze keer in goed overleg zelf niet meespeelde.

Lasker -dat op papier een uitwedstrijd speelde- schoot aan bord 3 langzaam maar uiteindelijk flitsend uit de startblokken met een bloedstollende overwinning van Dolf Wissmann. Dolf die dezelfde middag zijn moeder nog even had gevraagd of hij e4 of f4 moest openen, volgde de wijze raad van zijn moeder -e4- uiteraard op. Er ontspon zich een fascinerend gevecht waarbij ook zijn tegenstander Auke van der Heide zich niet onbetuigd liet. Pikant detail was dat Dolf 3 dagen eerder nog kansloos had verloren van Auke in de interne competitie van Philidor. Dolf offerde op een geven moment zijn dame voor 2 torens en ging voor een matnet. Auke daarentegen dreigde een tweede dame te halen. Na de nodige -zeker niet foutloze- schermutselingen ontstond er zowaar een pionneneindspel waarbij Dolf zijn verre vrijpion uiteindelijk winnend bleek. Een mooie opsteker voor Lasker.

Aan bord 2 werd onze nestor Tjalling Wiersma met zwart geconfronteerd met het bescheiden maar niet onschuldige pionzetje b3. Tjalling zette zoals altijd zijn stukken goed neer, neutraliseerde alle tegenspel, en trok het initiatief langzaam maar zeker naar zich toe. Zijn collegenestor Maarten Etmans gaf echter geen krimp en wat Tjalling ook probeerde, hij kwam er in het ongelijke lopereindspel niet door. Met het oog op de tussenstand berustte Tjalling uiteindelijk in een puntendeling. De 81-jarige kwieke en sympathieke Etmans werd overigens topscoorder in de hoofdklasse met 6 uit 7.

Murk Viersma had met zwart aan bord 4 tegen Siegbert de Jong inmiddels een kwaliteit geofferd en had goed ingeschat dat hij hiervoor voldoende tegenspel kreeg. De inschatting bleek gaandeweg de partij juist en Murk kwam duidelijk beter te staan. Echter Murk -net als Tjalling een teamspeler pus sang- ging niet voor eigen succes maar stelde het kampioenschap middels een remise veilig.

Aan bord 1 moest Sikko Ros het met wit opnemen tegen 11-voudig Fries kampioen Migchiel de Jong. Alles draaide in deze partij om de vraag of de door Migchiel naar voren gedirigeerde pion op e3 sterk of zwak zou blijken. Na de nodige manoeuvres zag Sikko kans dit kleinood op te peuzelen en het resterende paardeneindspel beheerst in winst om te zetten. Einduitslag 1-3. Een knappe overwinning van Sikko waarmee hij zich revancheerde voor zijn nederlaag van het vorig seizoen toen Philidor er met de titel vandoor ging.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen. Lasker had wit aan de borden 1 en 3.

1. Migchiel de Jong - Sikko Ros: 0-1

2. Maarten Etmans - Tjalling Wiersma: remise.

3. Auke van der Heide - Dolf Wissmann: 0-1

4. Siegbert de Jong - Murk Viersma: remise.

Al met al een hechte teamprestatie van Lasker waar gedurende het seizoen ook Rienk Sijbesma (1 uit 1) en Jan Hibma (3 uit 3) hun aandeel in hadden. Tjalling (4 uit 5), Sikko (5 uit 7), Dolf (5 uit 5) en Murk (5,5 uit 7) lieten er geen misverstand over bestaan dat de titel afgelopen seizoen terecht naar Lasker ging met de maximale score van 14 uit 7 en 23,5 bordpunt. Dit met de kanttekening dat er maximaal 28 bordpunten te scoren waren! Philidor werd tweede met 12 punten en 20,5 bordpunt. In de andere wedstrijd won Schaakwoude uit Damwoude knap met 3-1 van Philidor 2 en werd door dit resultaat derde met 7 punten en 14,5 bordpunt.

Pikant detail is dat binnenkort de halve finale van de Friese schaakbeker op het programma staat waarin Lasker 1 en Philidor 1 opnieuw tegen elkaar in het strijdperk treden.

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma.

Laatst aangepast (zondag, 04 oktober 2020 14:09)