Zaterdagmiddag 16 maart 2019 – De speelzaal in het MFC in Sint Jacobiparochie -waar het 1e team van de schaakclub Emanuel Lasker moest aantreden tegen koploper Soest- lag er onder leiding van Brand perfect bij. In de belendende biljartzaal was net de laatste hand gelegd aan het isoleren van het plafond. Dit was maar goed ook aangezien Lasker ver boven zichzelf uit steeg en dreigde door het plafond de dampkring in te schieten. Kortom het in lichte degradatienood verkerende Lasker liet op alle borden spel van hoog niveau zien hetgeen resulteerde in een verrassende maar zeer terechte 5-3 overwinning. Verrassend aangezien het gemiddelde ratingverschil 160 punten bedroeg in het voordeel van Soest.

Dat ratingverschil niet altijd alles zegt werd haarfijn gedemonstreerd door Dolf Wissmann. Dolf (zwart) lokte zijn opponent -ruim 220 punten meer- een tactisch mijnenveld in waarin hij het ene na het andere bommetje liet ontploffen met het wonderschone “torenzetje h3” als bekroning. 1-0.

Erik Bosma (wit) volgde niet veel later dit voorbeeld. Hij deelde links en rechts wat speldenprikjes uit die niet zonder venijn waren en zijn tegenstander uiteindelijk te machtig werden. 2-0. Erik heeft zijn vorm weer hervonden en dat belooft nog wat voor de rest van het seizoen.

Jan Hibma (wit) leek in de aanval te winnen maar vertrouwde het spectaculair ogende paardoffer niet. Terecht bleek achteraf. Met het oog op de tussenstand ruilde hij een aantal stukken met een terechte puntendeling als gevolg. 2.5-0.5.

Een nederlaag van Joost van Dam (zwart) bracht Soest helaas weer terug in de wedstrijd. Echter ook hier was van het grote ratingverschil -op de kop af 200 punten- weinig te merken. Joost vocht zich namelijk knap onder de druk uit en stond op een gegeven moment zeker niet minder. Een tactische wending kostte hem uiteindelijk toch de kop. 2.5-1.5.

Murk Viersma (wit) speelde een wisselvallige partij met wisselende kansen. Echter het evenwicht werd nooit echt verbroken en ook deze partij illustreerde eens te meer dat Murk veel sterker speelt dan zijn rating doet vermoeden. 3-2.

Rienk Sijbesma (zwart) kende tot nu toe een moeizaam seizoen maar maakte dit in één klap goed. Hij trok het initiatief langzaam maar zeker naar zich toe en serveerde de partij -na een goed getimed kwaliteitsoffer- beheerst uit. Tussenstand 4-2 en de vraag was of onze twee topborden in staat waren hier 1 of 2 halfjes aan toe te voegen.

Intimi weten dat het dan om Sikko Ros en Tjalling Wiersma gaat en beide heren verdienen zonder anderen te kort te doen -het hele seizoen al- een groot compliment. Op papier duidelijk de mindere maar hier was in de praktijk niks van te merken!

Sikko Ros (zwart) verraste zijn tegenstander in de opening maar die trok toch langzaam maar zeker het initiatief weer naar zich toe. Sikko gaf echter geen krimp en hield het resterende eindspel moeiteloos remise waarmee de winst voor Lasker een feit was. 4.5-2.5.

Tjalling Wiersma (wit) probeerde tegen de sterkste man van Soest van alles om voordeel te bereiken maar werd op het eind van de partij toch enigszins in het defensief gedrukt. Het clubicoon van Lasker valt echter niet zomaar om; zeker in het eindspel niet dat hij met “pretoogjes” onder opoffering van zijn loper simpel remise hield. Eindstand 5-3.

De beste wedstrijd van Lasker van dit seizoen tot nu toe waar niks op af te dingen viel hoewel computeranalyses ongetwijfeld verrassende wendingen aan het licht zullen brengen. Feit is dat Lasker zich nagenoeg veilig heeft gespeeld hetgeen met een deel van de selectie licht werd gevierd met een “licht” Chineesje. Toeval wil dat onze tegenstanders op hetzelfde idee waren gekomen en dat de nederlaag hen kennelijk -gezien de vele lachsalvo’s- niet zwaar op de maag lag.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen.

Emanuel Lasker

SSC 1922

Ros, S. (Sikko)

2166

Helgason, R. (Reynir)

2292

z-w

½ - ½

Wiersma, T.J. (Tjalling)

2141

Haan de, E.A. (Eric)

2329

w-z

½ - ½

Sijbesma, R. (Rienk)

2069

Wustefeld, C. (Carl)

2251

z-w

1 - 0

Hibma, J. (Jan)

2093

Jongh de, A.D. (Adriaan)

2193

w-z

½ - ½

Wissmann, D. (Dolf)

1995

Burch van der, A.J. (Arie)

2218

z-w

1 - 0

Bosma, E.S. (Erik)

1978

Nooijen, J.M.M. (Jos)

2114

w-z

1 - 0

Dam van, J.G. (Joost)

1939

Muis, G.M. (Gerrit Meine)

2139

z-w

0 - 1

Viersma, M. (Murk)

1922

Weenink, H. (Henk)

2030

w-z

½ - ½

Gemiddelde Rating:

2038

Gemiddelde Rating:

2196

5-3

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma.