Met hernieuwd optimisme nam het eerste team van de schaakclub Emanuel Lasker zaterdag plaats achter de borden in de vertrouwde Aardappelbeurs. Optimisme gebaseerd op een klinkende overwinning in de vorige 3e ronde. Een perfect geprepareerde speelzaal, nieuwe klokken, een winning mood en een tegenstander uit Zaanstad met de toepasselijke naam het Witte Paard en qua rating op papier te pakken; kortom wat kon er mis gaan? Nou er ging van alles mis. Het leek wel of Sinterklaas op zijn schimmel nog in het land was want Lasker gaf veel cadeau en werd gewoon overlopen door Het Witte Paard. Wat de Laskerianen ook probeerden om het tij te keren, het was trekken aan een dood paard. Het waren Dolf Wissmann en Erik Bosma die niet op het verkeerde paard wedden en zich door overwinningen nog enigszins wisten te onttrekken aan de malaise hoewel dit ook niet zonder slag of stoot ging. Ook Thys -die 2 partijen in 24 uur moest spelen- hield zich staande door een solide puntendeling. Voor de rest 5 nederlagen met een 2.5 tegen 5.5 eindstand als gevolg. Met name de 3 nederlagen aan de eerste 3 borden hakten er redelijk in.

Zo ging allereerst Sikko Ros met zwart hardhandig onderuit tegen de puntenmachine van HWP. Een opponent die veel sterker speelde dan zijn rating deed vermoeden en Sikko als snel tot een paardemiddel dwong ofwel een dameoffer. Dit bracht slechts tijdelijk verlichting en de nederlaag was -mede dankzij een sterk wit paard- niet meer af te wenden.

Tjalling Wiersma met wit daarentegen schoot goed uit de startblokken, snoepte een pion mee en er leek geen vuiltje aan de lucht. Zijn tegenstander ging lang rokeren en rommelde wat. De verwikkelingen kostten Tjalling veel tijd met als gevolg dat hij uiteindelijk in onduidelijke stelling de tijdcontrole jammerlijk niet haalde.

Rienk Sijbesma had met zwart ook zijn beste dag niet. In een voor hem bekend stellingstype verzuimde hij zijn loper om te spelen en kwam er vervolgens naar eigen zeggen niet meer aan te pas. Wel trof hij op papier de sterkste tegenstander die heel goed wist waar hij de (Zaanse) mosterd moest halen.

Murk Viersma gaf met zwart zijn goed opgezette partij uit handen door een combinatie die hij voor ogen had om te draaien. Het idee was goed maar nu kostte zijn hersenspinsel hem gelijk een vol stuk en daarmee uiteindelijk de partij. Een partij die een beter lot had verdiend.

Jan Hibma tot slot trok met zwart op beide vleugels van leer maar vergat hierbij zijn verdediging goed te organiseren. Hij sleepte er nog wel een eindspel uit maar hierin bleek zijn zwarte paard de mindere van de witte loper. Het uiteindelijk resterende toreneindspel werd door zijn opponent vakkundig uitgetikt.

Dolf won voor de vierde keer op rij dit seizoen door in een wisselvallige maar zeer spectaculaire partij met fouten over en weer zijn 83-jarige! opponent uiteindelijk fraai mat te zetten. Vooral de slotzet -een soort paard van Troje maar dan een toren- was een lust voor het oog.

Erik is na een aarzelende seizoenstart weer helemaal terug. Hij zette de partij met wit rustig op maar kwam wel een tikkeltje minder te staan. Hij bleef echter gezonde zetten doen en verschalkte zijn tegenstander uiteindelijk met een fraaie gecombineerde lijnopening en lijnafsluiting aldus onze grootmeester in het oplossen van schaakproblemen Dolf .

Thys zette zijn partij agressief op en won na enige schermutselingen ergens een pion. Helaas bood het resterende lopereindspel geen kans meer op de winst met een logische remise tot gevolg. Toch knap van Thys aangezien hij ruim een halve dag eerder nog met Lasker 2 in actie kwam. Chapeau.

Door dit resultaat staat Lasker nu 8e met 3 punten uit 4 wedstrijden. Met nog 5 wedstrijden te gaan is er nog van alles mogelijk maar er zal na de winterstop toch uit een ander vaatje getapt moeten worden. Dit kan al op zaterdag 9 januari als nummer 7 Caïssa 4 uit Amsterdam op bezoek komt. Mogelijk dat teamleider Erik nog een trainingskampje uit de hoge hoed tovert.

Tot slot volgen hier nog de gedetailleerde uitslagen.

T

Emanuel Lasker

2040

HWP Zaanstad

1915

1.

Sikko Ros

2211

Alexander Kretzschmar

1782

0

1

2.

Tjalling Wiersma

2176

Bryan Wijk

2037

0

1

3.

Rienk Sijbesma

2096

Chris de Saegher

2152

0

1

4.

Dolf Wissmann

2040

Jan Brink

1894

1

0

5.

Jan Hibma

2059

Christiaan Molenaar

1925

0

1

6.

Erik Bosma

1974

Paul van Haastert

2007

1

0

7.

Murk Viersma

1857

Roland van Soest

1790

0

1

8.

Thijs Tuinstra

1907

Robin Mandersloot

1731

½

½

Door Jan Hibma.